Squash

Squash

(squash, sommarsquash = omogen ung pumpa)

Latin: Cucurbita pepo var. pepo

Engelsk översättning squash, summer squash = immature young pumpkin (winter = ripe)

Fransk översättning courgette, courge été = jeune citrouille immature (hiver = mature)

Italiensk översättning zucchina, zucchini, zucchina estiva = giovane zucca immatura (inverno = maturo)

Tysk översättning Gartenkürbis, Kürbisgurke, Sommerkürbis = unreifer junger Kürbis (Winter = reif)

Spansk översättning calabacín, calabaza verano = calabaza joven inmadura (invierno = maduro)

Squash (zuccini) som vi är vana vid i butik är en sortvariant av arten Vanlig pumpa (Cucurbita pepo var. pepo) i släkte pumpor. Liksom andra pumpor är det en markslingrande växt. Frukten skördas och äts omogen. Kallas därför ibland sommarsquash till skillnad från vintersquash som är fullmogna pumpor (läs mer > Vanlig pumpa). Sägs bara "squash" avses i allmänhet denna sommarsquash, men det finns även andra sortvarianter av arten. Namnet squash kommer från urindianernas "askutasquash" som betyder "en grön sak som äts rå". 


SOMMARSQUASH, ZUCCINI
 

Frukten är långsmal, lätt droppformad cirka 30 centimeter lång med vikt upp till 1,5 kg. Färgen mörk- eller ljusgrön, klar- eller ljusgul liksom blandfärgad.. Skalet är tunt och kärnorna knappt märkbara som på gurkor. Allt är ätbart. Se film, klicka på "IngoAgro" under bilden ovan.

  • Vikt: En normalstor butikssquash väger 250-500 gram.
  • Smak: Squash har lätt besk smak liknande gurka.
  • Alternativ vara: Aubergine, slanggurka.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om. Svenskodlad från juli till september. Importeras från Tyskland, Holland juni-september och Spanien oktober-maj.
  • Förvaras svalt men inte kallt 7-10°C. Hållbar ett par veckor, ibland längre.
  • Optimal lagring: Temperatur 7-10°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid månader.

Produktion: Totalt producerades 28 miljoner ton pumpor och squash år 2020 i världen. Främst i tempererade klimatzoner och mest i Asien med Kina och Indien som största produktionsländerna med 27% respektive 18% andel av världsmarknaden. Därnäst odlas pumpa och squash i stor omfattning i Östeuropa (17%), Turkiet (7%),  USA (4%), Mexiko (3%) och Spanien (3%). Läs mer > Produktion Grönsaksfrukter.

Miljö
: Frilandsodlad svensk sommarsquash är ett utmärkt miljöval. Importerad squash från Sydeuropa är ett lite sämre miljöval, men godkänt om den är frilandsodlad.


SÅ ANVÄNDS SQUASH

Ansa: Squash behöver vanligtvis inte ansas, bara sköljas.

Sommarsquash kan ätas rå i sallader eller inlagd ungefär som gurka. Äldre vintersquash används flitigt till syltning i USA. Lätt kokt squash är god som tillbehör till kött och fisk. Den kan fyllas med köttfärs och gratineras, ingå i grytor, stekas lätt eller grillas. Även blommorna kan ätas. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Ratatouille
är en klassisk fransk grönsaksblandning bestående av courgette (squash), aubergine, tomater, paprika, lök och kryddor. Ingredienserna grovhackas och steks i olivolja. Namnet kommer från franskans touiller (= röra om).


SÅ TILLAGAS SOMMARSQUASH

Sommarsquash kan användas och tillagas på många sätt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Rå och inlagd squash: Sommarsquash har mild smak och kan ätas naturell strimlad, hackad eller skivad motsvarande gurka i sallad. Squash kan läggas in tunt skivad i ättikslag på samma sätt som gurka och sedan serveras som tillbehör. Vintersquashen kan syltas modell chutney.
  • Kokt squash: Lättkokt squash passar som tillbehör till kött och fisk och kan ingå i lättkokta grönsaks­blandningar och grytor. Koktid grovtärnad/skivad: 5-15 minuter.
  • Stekt squash: Strimlad eller tjockt skivad squash kan pannstekas och serveras som tillbehör till mat. Stektid några minuter. Squash är vanlig ingrediens i italiensk frittata (grönsaksomelett).
  • Ugnslagad squash: Squash kan ugnslagas som ingrediens i pajer eller gratänger. Halverad och urgröpt squash kan fyllas med färsblandning och ugnsgratineras. Ugnstid ca 30 minuter i 150-175°C. Gratinering 10-15 minuter i 225°C.
  • Grillad squash: Tjockt skivad squash kan grillas någon minuter per sida och serveras som tillbehör till mat. Den har dock lätt att fastna på gallret och kan därför med fördel grillas på aluminiumfolie eller grovtärnad i grilltråg.
  • Friterad squash: Grönsaker är goda att fritera. Tärnad squash doppas i frityrsmet som får vila en stund innan den friteras några minuter i 170-190°C tills fin yta. Läs mer > Så friteras grönsaker.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04