Nordiska grönmögelostar }

Nordiska grönmögelostar }

(ädelost)

Svenska mögelostar finns av olika slag. Den vanigaste benämns ädelost, vilket är ett annat namn för blåmögelost.

Ädelost är en svensk variant av Roquefort, men som tillverkas av pastöriserad komjölk. Vid tillverkningen används förutom löpe och mjölksyrakultur även blåmögel (Penicillium roqueforti). Detta tillsätts ystmjölken och växer genom att osten pickas så att syre når ostens inre. Möglet ger osten dess speciella aromatiska smak och utseende.

Ädelost skapades 1934 i Kvibille av dansken Marius Boel, när han köpte mejeriet. Han hade tidigare skapat den danska blå-/grönmögelosten Danablu. Kunskapen om ädelost spreds och tillverkning startade på mejerierna i Säffle, Karlstad, Östersund och Nyköping, men har där numera upphört. Endast Kvibille tillverkar nu ädelost, men många gårdsmejerier tillverkar varianter.