Franska grönmögelostar }

Franska grönmögelostar }

Fransk översättning Pâte molle ā croûte fleurie, Pâte persillée

Franska blå- (grön-)mögelostar (Pâte persillée = Marmorerad ostmassa, läs mer > Om ost, osttyper). De mest kända franska grönmögelostarna är Roquefort som görs på fårost och Bleu Auvergne, samt Fourme d’Ambert som görs på komjölk. Roquefort omnämns första gången av romaren Pliny år 79 e kr och är den, näst Comté, mest producerade osten i Frankrike.

Franska vitmögelostar (Pâte molle ā croûte fleurie = Mjuk ostmassa, blommig skorpa, läs mer > Om ost, osttyper). Hit räknas kända ostar som Camembert från Normandie och Brie som görs på flera olika ställen i Frankrike. Den mest kända brieosten är Brie de Maux från Ile-de-France. Brie och camembert görs vanligtvis på opastöriserad komjölk och är då lätt guldgula innuti. Båda bör ha ett krämigt inre som tecken på att ostarna är mogna.


SÅ ANVÄNDS FRANSKA MÖGELOSTAR

Ostarna används främst som dessertost. Till blå-/grönmögelostar passar söta viner, till exempel sauternes eller portvin. Till vitmögelostar passar fylliga rödviner bäst. Ju mer kraft osten har desto mer kraft bör vinet ha.