(rostbiff 1. rostbiffshjärta 2. rostas 3.rostlock, rostbiffslock 4. rumpstek, engelsk rostbiff)
rump of beef, USA: top sirloin of beef
culotte de boeuf
scamone di manzo
Rindshüfte
cadera de vaca
Rostbiff (fr. culotte) utgör tillsamman med trekantsbiten (rumpsteken) kossan höftparti bakom kotlettraden. Rostbiffen, som består av flera muskler, är magert, mycket mört och smakrikt kött. Styckdelar nöt inklusive på olika språk se > Styckning nöt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
SORTERING ROSTBIFF (styckdelar):
Vid grovstyckning av bakdelen skärs rostbiffen med trekantsbiten ut, efter det att innanlår och bäckenben avlägsnats. (se film "Styckning av nöt bakdel" på avsnitt > Grovstyckning nöt). Trekantsbiten även kallad rumpsteken, separeras från varandra och putsas fritt från talg (fett) och hinnor. Rostbiffen består av tre muskler, hjärtat, rostas och spegeln (se film via länk nedan > Svenskt Kött om rostbiff).
Roast beef i engelskspråkiga länder = rostad/ugnslagat nötkött, vilket kan vara av rostbiff men inte nödvändigtvis (läs mer > Nötstek, oxstek). Svensk rostbiff = rump i England och Top sirloin i USA. Kappan (fettkanten) på köttet behålls i England, eftersom man använder det smälta fettet till "roast potatoes" och "Yorkshire pudding". Steken tillagas på engelskt vis i 175ºC, vilket ger en brun skorpa och en röd kärna (läs mer > Så ugnslagas steken).
Fransk rosbif (bœuf rôti) avser inte viss styckdel utan är ett tillagningssätt. Det är ett låneord från engelskans roast beef som avser tillagning i hög värme (175ºC) för nötstek ("engelsk stekning") till skillnad från "fransk stekning" som brukar ske i ugn 125ºC (läs mer > Så ugnslagas steken).
Tysk "Roastbeef" är detsamma som ryggbiff, ibland inkluderande rostbiffen. I Tyskland benämns rostbiffen för Hüfte ("höft) och i Österrike = Hüfteschenkel.
VIKT, PORTIONSVIKT ROSTBIFF
En putsad hel rostbiff väger cirka 3 kilo, varav rostbiffshjärtat 1,5-2 kilo och rostas ungefär 1 kilo. Spegeln väger ett par-tre hekto. I butik ofta nätad i mindre delar på 0.8-1,6 kilo. Kontrollera att det är hel bit och inte två hoplagda.
Portionsvikt: Beräkna 170 gram råkött per portion, vilket ger tillagad vikt cirka 140 gram vid kärntemperatur 55°C (viktförlust vid tillagning mindre än 20%). Vid högre kätmtemperatur torkar köttet ut mer. Läs mer > Vikt- och näringsberäkning vid tillagning. Dessvärre (?) brukar det vara så gott att gästerna tar extra portioner om det bjuds.
SÅ ANVÄNDS ROSTBIFF
Rostbiff är enkelt att tillaga och svår att misslyckas med. God att äta såväl varm som kall och utmärkt restmat. Mums på macka med lite salt, gurka eller gelé. Rostbiffshjärta och rostas tillagas på samma sätt, vanligtvis hel i ugn. Den kan också pannstekas eller grillas i tjocka skivor (2 centimeter) eller skivas tunt och sedan hastigt stekas till en mör och fin lövbiff eller som rullad. Varm rostbiffsstek serveras i halvcentimeter tjocka skivor, kall skärs den i tunna skivor. Stortärnad rostbiff är bra som rosastekt grillkött på spett och fungerar väl i en snabblagad gryta, då köttet inte behöver långkokas. Rumpstek används på samma kött, men köttet är inte lika mört. Läs mer > Så ugnslagas rostbiff.
Restmat: Laga gärna för mycket till en måltid, eftersom det är något av den bästa restmat man kan tänka sig. Fungerar kall på allehanda sätt, liksom uppvärmd i skivor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-06