(smör 1. osaltat smör 2. normalsaltat smör (salthalt 1.2%) 3. extrasaltat smör (1.8%), smöröga)
butter, stick of butter = 113 gram 1. unsalted butter 2. salted butter (~2%)
beurre, beurre allérgé 1. beurre doux 2. beurre demi-sel (0.5-3%) 3. beurre salé (3%+)
burro 1. burro ordinario 2. burro salato
Butter 1. ungesalzene Butter 2. gesalzene Butter (1-2%)
mantequilla 1. mantequilla normal 2. mantequilla salada
"Vanligt" smör avser klassikt smör med mycket hög fetthalt, till skillnad från modernare varianter med lägre fetthalt (läs mer > Om smör). Det finns osaltat, normalsaltat (1,2% salt) och extrasaltat smör (1,8 % salt, dvs 50% mer salt än i normalsaltat). I Sverige används mestadels normalsaltat smör.
Osaltat smör är sällsynt förekommande i svenska recept, men det som huvudsakligen används i andra länder. Det bör man betänka när man ser deras recept så att man inte översaltar maträtten. Saltat och osaltat smör är i de flesta fall utbytbara mot varandra i matlagning, dock inte i glasyrer och vissa desserter där salt är oönskat. Har man inte osaltat smör till sådana recept kan man skira smöret (läs mer > Om smörsåser). I andra länder har man inte noggrann angivelse av saltmängd, varför "saltat smör" i recept ger osäkerhet. Franskt osaltat smör benämns beurre doux (mjukt/sött smör), till skillnad beurre salé (saltat smör).
Smöröga kallades den klick smör som man förr brukade toppa gröten med. Läs mer > Om gröt.
Hälsa: Vanligt smör består till 80 % av mjölkfett, resten är vatten och andra ämnen från mjölk. Mjölkfettet har en hög andel mättade fettsyror som anses ohälsosamt och en låg andel nyttiga fleromättade fettsyror. Smörfett innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Eftersom svensken i allmänhet äter för mycket salt är osaltat smör bäst. Vill man minska på saltmängden är det bättre att eftersalta tillagad mat, ytsaltning ger starkare upplevelse.
Laktosfritt smör: Det finns laktosfritt smör att köpa i butik. Det finns olika sätt att göra en mejeriprodukt laktosfri. Vanligen sönderdelas laktosen till två sockermolekyler (galaktos och glukos) med hjälp av ett enzym. Ibland sker också en processing där dessa delvis tas bort eftersom de annars ger en sötare smak. Effekten är att laktosfritt smör får lite annorlunda näringssammansättning och energiinnehåll jämfört med vanligt smör.
SÅ ANVÄNDS VANLIGT SMÖR
Smör har stor betydelse som stekfett och som smakförbättrare av mat. Som "smör" på smörgås används numera främst bordssmör (se dito) eller annat "bordsfett".
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03