(yoghurt, yoghurtkulturer, turkisk yoghurt, grekisk yoghurt, turkiska: yoðurt)
Latin: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus
yogurt, yohgurt, yogourt, yoghourt, yogurt cultures
yaourt, cultures de yaourt
yogurt, colture di yogurt
Joghurt, Joghurtkulturen
yogur, cultivos de yogur
Yoghurt (turkiska yoðurt från yoğurmak = "att knåda/tjockna") är surad mjölk, oftast av komjölk men all annan animalisk mjölk kan användas som från get, får, buffel, kamel, jak med flera. Smaken blir olika. Yoghurt syrats med yoghurtkultur som består av bakterierna Lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus (läs mer > Mjölksyrabakterier). Andra bakteriekulturer kan ingå. I vissa länder finns regler avseende sammansättning. Skillnaden mellan fil och yoghurt är vilken mjölksyra som tillsätts, samt skillnad i tillredning. Yoghurtkulturen växer bäst i temperatur kring 40°C, fil i rumstemperatur. Yoggi är ett av Arla registrerat varumärke för fruktyoghurt smaksatt med vanilj. Läs mer > Matyoghurt, Drickyoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Att sura mjölk var förr det enda sättet att bevara mjölk. Yoghurt är föregångaren till filmjölk. Yoghurtens ursprung är okänd, men man tror att den fanns i Mesopotamien för 5000 år sedan. I gamla indiska skrifter beskrivs yoghurt som med honung kallades gudarnas mat. I skrift omtalas yoghurt första gången av greken Plinius d.ä. (23-79 e.Kr.) att vissa barbariska nationer visste att tjockna mjölken till behaglig syra. I medeltida turkiska skrifter nämns "yoðurt" och dess användning bland normader. Sannolikt surades mjölken spontant i getpåsar. Kung Francis I av Frankrike (1494-1547) sägs ha blivit botad av turkisk yoghurt. Kungen propagerade för varan och gav den spridning. På 1800-talet var yoghurt stapelföda i det ryska imperiet och allmänt spridd i Centralasien och den indiska kontinenten. I början av fann man den bärande bakterien i bulgarisk yoghurt som fick namnet bulgaricus. Isaac Carasso som var från ottomanska Saloniki startade år 1919 ett litet i Barcelona för tillverkning av yoghurt som han kallade Danone ("liten Daniel") efter sin son. Numera världsomspännande.