Matavfall, matsvinn
Matavfall avser i detta fallet de varor som produceras men som inte konsumeras. Därvid inbegrips icke ätbara delar som skal, ben, vissa inälvor med mera. Avfall uppstår i produktionsprocessen och av konsumenter. Enligt Jordbruksverkets uppskattning ett avfall på 1,3 miljoner år 2018 ton fördelat på olika led enligt nedan.
- Jordbruk och fiske 7% (98.000 ton, 10 kg/person).
- Livsmedelsindustrin 3% (37.000 ton, 4 kg/person).
- Livsmedelsbutiker 8% (100.000 ton, 10 kg/person).
- Storkök och restauranger 13% (173.000 ton, 14 kg/person).
- Hushåll 70% (917.000 ton, 95 kilo/person).
År 2011 gjorde FOA (FN) en global uppskattning som visade att ungefär 1/3-del av all mat som produceras i världen inte äts upp.
Matsvinn är de ätbara delarna av matvaror och dryck som inte konsumeras. Av hushållens matinköp uppskattar Jordbruksverket att 45 kilo kastas per person och år.
Anmärkning: Det finns inte några klara definitioner på matavfall eller matsvinn och statistikunderlaget är bristfälligt. Tillförlitligheten i materialet kan ifrågasättas.
Åtgärder: I FN:s globala mål för hållbar utveckling (delmål 12.3) anges att "Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butiks- och konsumentledet, och minska minska matsvinnet längs längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd". Enligt Jordbruksverket kan svinnet minskas enligt följande.
- begränsa växtsjukdomar och växtskadegörare ytterligare,
- vidta ännu större försiktighet vid skörd och hantering,
- ordna ännu bättre lagringsförhållande för frukt, grönsaker och spannmål,
- minska viltskadorna i fält,
- förbättra kontakt mellan producenter och senare led i kedjan för att bättre planera och ta gemensamt ansvar vid överskott,
- motverka otillbörliga handelsmetoder, unfair trading practices (UTP), som att köpare gör sena ändringar, avbeställer eller skickar produkter i retur istället för att få dem sålda,
- hitta avsättning för frukt och grönt som sorteras bort på grund av färg och form till exempel genom förädling,
- öka kunskapen hos konsumenter om användning av frukt och grönt som till exempel inte har perfekt utseende,
- förbättra djurhälsan och djurvälfärden ytterligare
- avla för ännu friskare djur,
- öka möjligheten att ta tillvara på köttet från djur som avlivas på gården,
- ta tillvara på hönsköttet som livsmedel,
- arbeta för ett bättre utnyttjande av hästkött som människoföda,
- resursanvändning inom fisket.
Läs mer via länkar nedan,