(tonfiskar)
Latin: Thynnus
tunas
thons
tonni, tonno
Thunfische
atúns
Fiske: Alla tonfiskar är eftertraktade matfiskar och utsatta för intensivt fiske. Kommersiellt storfiske främst av arterna guldfenad, storögd, blåfenad och långfenad tonfisk (läs mer > Äkta tonfiskar), samt arten bonit (skipjack) som konserveras i stor omfattning (läs mer > Övriga tonfiskar). Fisket bedrivs nuförtiden främst i Indiska oceanen och i Stilla Havet.Tonfiskar fångas med snörpvad, drivgarn, långrev och dröj. Läs mer > Om fiskemetoder.
Produktion 2012: Bonit är den mest fångade tonfisken med 2,8 miljoner ton år 2012 (+11% senaste 5-årsperiod). Det är den 3:dje mest fiskade arten av alla fiskar näst efter Peruansk ansjovis (sillfisk) och Alaska Pollack (torskart). Läs mer > Havets rikedom. Näst mest fiskade tonfisken är gulfenad tonfisk med 1,4 miljoner ton (+14%/5år) vilket är den 6:e mest fiskade arten i världen. Därefter Storögd tonfisk med 450.000 (+1%/5år), ostlig liten bonit drygt 300.000 ton (+2%/5år), långfenad tonfisk 250.000 ton (+29%) och Tonggol 235.000 ton (-4%). Källa: FAO.
Hälsa/näring: Tonfisk anses som hälsosam mat. Det är en av de fiskar som kan ätas rå utan större risk för parasiter och andra obehagligheter. Läs mer > Om fiskhälsa. Det förekommer hälsofarlig fusk med tonfisk. Fräscht tonfiskkött skall vara rosarött, men det finns olika sätt att bevara färgen under längre tid, alldeles för länge så att risken för förgiftning ökar. Även dålig lukt försvinner. I oktober 2017 upptäckte Stockholms Miljöförvaltning att fem företag i huvudstaden sålde otillåten fisk som behandlats i Indonesien.
SÅ ANVÄNDS TONFISK