(mandarin, medelhavsmandarin = hybrid mellan citrus reticulata med liten del pomelo )
Latin: Citrus deliciosa
mandarin orange, willowleaf mandarin, Mediterranean mandarin = hybrid between citrus reticulata with a small amount of pomelo
mandarine, mandarine méditerranéenne = hybride citrus reticulata avec une petite quantité de pomelo
mandarino, mandarino mediterraneo = ibrido tra citrus reticulata con una piccola quantità di pomelo
Mandarine, Mediterrane Mandarine = Hybride zwischen Citrus Reticulata mit einer kleinen Menge Pumelo
mandarina, mandarina mediterránea = híbrido entre citrus reticulata con una pequeña cantidad de pomelo
Mandarin (Medelhavsmandarin) är en variant av arten Småcitrus (se dito), biologiskt en hybrid av småcitrus med en liten del pomelo (6%). Tillika en sortgrupp med många sortvarianter. Det är ett litet buskartat träd som kan bli 6 meter högt, med pilliknade blad. Blommorna är små och vita. Se film, klicka på "Real Life" under bilden ovan.
Historia: Mandarin har odlats i Kina i 4000 år. Namnet mandarin tros komma från den gamla västerländska benämningen på kinesiska ämbetsmän (= mandarin), vars ämbetsdräkt var orange. Under det kinesiska nyårsfirandet symboliserar mandariner överflöd och lycka, där frukten används som dekoration och gåva till släkt och vänner. "Canton orange" fördes till England år 1805 av Sir Abraham Hume, vilken senare förädlades till dagens mandarin.
Sorter: Det finns många olika sorter av vanlig mandarin, bland andra Antillean, Changsha, Daisy, Fuzhu, Golden Nugget, King mandarins, Kinnow (indisk) Mediterranean mandarin (Willowleaf i USA), Pixie och Ponkan.
Hälsa: Mandariner och andra varianter av arten Citrus reticulata är vitaminrika och allmänt ansedda som nyttig mat. I kinesisk naturmedicin används mandarinens torkade fruktskal för reglering av "chi" och till behandling av däst mage och slem. Förekommer även i traditionell indisk läkekonst.
SÅ ANVÄNDS MANDARIN
Mandarin används som annan frukt, äts naturell, i fruktsallader, som tårtdekoration och liknande. Dock mindre populär numera på grund av kärnrikedomen och används därför mest till juice och som skinnfria klyftor inlagda i mycket söt sockerlag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10