(pesto, pestopasta, pasta pesto, röd pesto, Så tillagas pesto)
pesto
pistou, soupe au pistou, pâte d´ail
pesto, pesto alla genovese, pesto alla ligure, pesto alla siciliana, pesto rosso, pesto alla calabrese
Pesto
Pesto (ita. pestare = stöta, krossa) är en grön pasta/sås med härkomst från Genua i Italien. Ursprungligen bestående av basilika som stöts i mortel tillsammans med olivolja, vitlök, pinjenötter och pecorinoost. Numera är varianterna många. Färdig pesto finns att köpa på burk i handeln. För recept, klicka på "Recept" till höger om bilden.
Klassisk pesto:
Begreppet pesto används i många sammanhang för ingredienser som mortlas och det finns många varianter av pesto som inte innehåller basvaran basilika, i synnerhet i andra länder än Italien. Persilja, rucola, ramslök och annat grönt kan ersätta basilikan, pecorinon kan ersättas med annan hårdost eller ricotta och andra nötter i stället för pinje. Oliver är vanlig ingrediens. Allt enligt den egna smaken. Men endast Pesto alla Genovese är "riktig" pesto. Peston på bilden ovan innehåller hög andel pinjenötter och begränsad mängd basilika, vilket gör den mer brun än grön.
Historia: En slags pesto fanns redan på romartiden. Den benämndes "moretum", vilket bestod av krossad vitlök, salt, ost, örter, olivolja och vinäger. På medeltiden fanns en populär sås kallad "agliata", en mäsk bestående av vitlök och valnötter. Basilika som huvudingrediens infördes först i mitten av 1800-talet och omnämns av gastronomen Giovanni Battista Ratto i sin kokbok La Cuciniera Genovese.
SÅ TILLREDS PESTO GENOVESE
Man börjar med att stöta vitlök med salt, nötter och ost. Sedan tillsätts basilika och sist rörs oljan ner. Peston kan göras fast till konsistensen eller mer flytande. Mängder enligt egen smak. Den "Pesto genovese" som finns i Kockskolan (bild ovan) består av 4 gram vitlök (1 klyfta), 50 gram ost, 60 gram nötter (5 msk), 50 gram basilika (2 butikskrukor), 90 gram olivolja (1 dl) och 3 gram salt (2 krm). Det ger cirka 4 dl pesto. Se recept > Pesto alla Genovese.
Förvaring: Hemlagad pesto förvaras kallt i ren, tättslutande burk. Hållbar i en vecka. Täck över med lite matolja för längre hållbarhet. Pesto kan också frysas, hållbar i ett halvår. Öppnad köpeburk håller sig cirka 4 veckor i kylskåp.
SÅ ANVÄNDS PESTO
Pesto används mest till pasta (pesto pasta), men kan även användas till kött, fisk, sallader, eller som smaksättare på olika sätt. Pesto fungerar väl som aptitretare på rostat bröd eller som dip.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-12