Pepino melon
(pepino, pepinomelon = släkt med tomat, ej en melon eller gurka)
Latin: Solanum muricatum
pepino melon, melon pear, tree melon = related to tomato, not a melon or cucumber
pepino, poire-melon, morelle de Wallis = lié à la tomate, pas au melon ou une concombre
melone-pepino, pera-melone, pepino dulce = relativo al pomodoro, non al melone o cetriolo
Pepino, Melonenbirne = mit Tomate verwandt, nicht mit Melone oder Gurke
pepino dolce, pepino melón, pera mélon, melón de árbol = relacionado con tomate, no con melón ni pepino
Pepinomelon (sp. pepino = gurka) är biologiskt inte en melon eller gurka utan en art i potatissläktet (Solanum). Alltså en grönsaksfrukt nära släkt med bland annat tomat och chilifrukter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Frukten ser dock ut som en liten melon och odlas för sin söta smak. Det är en ständigt grön, starkt förgrenad buske cirka 1½ meter hög. Växten har sitt ursprung i Andernas tropiska högland i Sydamerika och odlas i länderna Chile, Peru, Colombia och Bolivia upp till 3000 meters höjd. Den trivs dock bäst i varmt, relativt frostfritt tempererat klimat. Blomman färg påverkas av temperaturen, vit vid temperatur över 27
°C och blå-violett vid temperaturer 10-20
°C. Från Anderna har växten spritts till Australien och Nya Zeeland, Japan, Turkiet med flera länder. Se film, klicka på "TSK-24" under bilden ovan.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Anderna, Sydamerika.
- Form, vikt: Äggformad 10-20 centimeter lång och väger 150-400 gram styck.
- Skal/färg: Tunt skal som ändrar färg under mognad från grönt till gul-brunt med lila ränder.
- Fruktkött: Köttet är gul-orange till gyllengult och mjukt. Frukten har två hålrum med få frön.
- Mognad: Under mognaden skiftar skalet färg från grönt till blekgult.
- Smak: Söt med toner av melon, persika och gurka.
- Alternativ vara: Melon.
- Säsong/försäljning: Förekommer sällsynt i västerländska butiker.
- Förvaring/hållbarhet: Som tomat, svalt. Hållbar en vecka.
Odling sker i ursprungsländerna i Sydamerika, främst Chile och därutöver i Australien och Nya Zeeland. Försök med odling i kommersiell skala har inte varit särskilt framgångsrika då det är en svårhanterad vara. Odlad pepinos förökas genom stickling. Fröplanterad frukt ger sämre kvalitet och långsammare avkastning. Pepino kan odlas i kruka.
SÅ ANVÄNDS PEPINO DULCEDen milda och söta frukten används som annan frukt, som snacks eller i desserter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08