(1. kvitten 2. kvittengelé)
Latin: Cydonia oblonga
1. quince 2. quince cheese, quince paste
1. cognassier, coing 2. pâte de coing
1. cotogna 2. cotognata
1. Quitte 2. Quittenkäs, Quittengelee
1. membrillo, membrillero, Portugal marmelo 2. ate, dulce de membrillo, codonyat, Portugal marmelada
Kvitten ("äpple från Kydonia" = stad på Kreta), är biologiskt den enda arten i släkte Cydonia tillhörande familj rosväxter. Till familjen räknas också äpplen, päron, kinesisk kvitten och rosenkvitten (läs mer > Matbiologi frukt). Det är ett lövfällande 5-8 meter högt träd hemmahörande i norra Iran intill Kaspiska havet. Trädet får äppel- eller päronliknande stora gröna frukter (7-12 cm långa), som i moget tillstånd blir ljusgula med slätt skal, hårt fruktkött och tydlig doft. Kvitten används främst till marmelad. Se film, klicka på "Home Gardens" under bilden ovan.
Historia: Frukten var välkänd och odlad runt Medelhavet under antiken. Färsk är den i stort sett oätlig, hård, torr, sur och bitter. I det antika Grekland kom man underfund med att om frukten kokades långsamt med honung stelnade massan när den kallnade. Grekerna namngav frukten melimçlon = honungsfrukt, vilket portugiserna senare döpte till marmelo (= kvitten) och kvittenmarmeladen till marmelanda. Därifrån härstammar ordet marmelad (läs mer > Om marmelad). I England ansåg man att marmeladen passade till ost varför den där döptes till quince cheese.
SÅ ANVÄNDS KVITTEN
Kvitten används främst till marmelad (se recept > Dulce de membrillo, quince cheese).. Färsk är den närmast oätlig och måste bankas för att lösgöra fruktsaft. Den höga halten av pektin gör att frukten gelear sig lätt när kokt och behöver inte tillsats av extra konsistensgivare. Frukten kan skalas och rostas i ugn och blir då ätbar. Lite kvitten i kokning av äppelmos förhöjer arom och smak. En snarlik marmelad ("guava cheese") görs av guavafrukten (läs mer Guava). I latinspråkiga länder används marmeladen som smörgåspålägg, till ost och i desserter. På Balkan tillverkas en spritdryck kallad rakia och i franska Alsace en digestif benämnd Liqueur de coing.
Så tillagas kvittenmarmelad:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08