Curryblad
(curryträd, curryblad)
Latin: Murraya koenigii, Bergera koenigii
curry tree, curry leaves
caloupilé, karouvaipilai, feuilles de curry
albero di curry, foglie di curry
Currybaum, Curryblätter
árbol de curry, hojas de curry
Curryträd (Murraya koenigii, Bergera koenigii) är ett tropiskt eller subtropiskt buskartat träd som kan bli 4-6 meter högt. Blommorna är små och vita som utvecklar små svarta blåbärsstora ätbara frön med söt smak. Växten dock främst använd för sina ätbara blads skull, vilka används som bladkrydda. Trädet är hemmahörande i Indien där bladen används i många maträtter.
Odla: Växten odlas kommersiellt på den indiska subkontinenten och numera även i Australien genom plantering av sticklingar. Bitar av stammen utan blad stoppas ner i väldränerad jord som inte skall torka ut. Se film, klicka på "Gardening zone" ovan.
ANVÄNDNING CURRYBLADCurryblad används som smaksättare av mat. Doft av citron med komplex smak av spiskummin, popcorn, gräs och mynta (enligt film nedan). Det är inte ett alternativ till currypulver. Ofta sauterad innan användning, stekt i ghee (läs mer > skirat smör, ghee) eller matolja för att framhäva smakerna. Används i risrätter, curryrätter, grönsaksrätter, soppor med mera. Liksom lagerblad brukar hela blad tas bort innan servering. En annan variant är att rosta bladen i torr panna till exempel tillsammans med sesamfrön, rostade jordnötter och kryddor som sedan mals till pulver. Se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07