 
          
            Rapini
          
  
          
            (broccolirybs, rapini)
          
  
  
    
          
            Latin: Brassica rapa (ssp. ruvo) sylvestris var. esculenta
          
    
    
            
              
                 rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale
                rapini, broccoli rabe, spring raab, ruvo kale
              
             
    
    
            
              
                 brocoli-rave, rapini
                brocoli-rave, rapini
              
             
    
    
            
              
                 rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)
                 rapini (Toscana), broccoletti (Roma), friarielli (Napoli), broccoli rapa (Calabria), cime di rapa (Puglia)
              
             
    
    
            
              
                 Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa
                Stängelkohl, Broccoli Raab, Rappa
              
             
    
    
            
              
                 grelos, rapini
                grelos, rapini
              
             
    
            
  
  
          
Rapini (sv. broccolirybs) är biologiskt en sortvariant av arten rova tillhörande kålsläktet, vars späda unga blad, stjälk och blomknopp används som sallat. Den är syskon med bland andra rotknölen majrova, oljeväxten rybs och sallater som pak shoi, tatsoi och mizuna. Den är hemmahörande i Europa, närmare bestämt från medelhavsländerna. Den har sågtandade blad och stjälkar med små blombuketter liknande broccolihuvuden i miniformat, med gula små blommor. Benämns broccoli för att den har vissa likheter med denna och rybs för sitt nära släktskap.  Se film, klicka på "JoonPo" under bilden ovan.
- Smak: Bitter stickande smak med toner mandel.
- Alternativ vara: Mizuna, rucola, senapsört.
- Försäljning/säsong: Vanligt förekommande i medelhavsländerna.
- Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.
Odla: Sås direkt på friland tidig vår och på sommaren. Skördas när outslagna blomhuvuden bildats. Plantorna ger fler skott ju mer man skördar. Undvik uttorkning. Odlas i Italien främst i trakterna runt Neapel.
SÅ ANVÄNDS RAPINIStjälkar med blad och skott används som grönsak. Främst i Medelhavsländerna och särskilt i södra Italien från Toscana till Sicilien. Används vanligen först kokt och sedan stekt med vitlök. Passar som tillbehör till korv och fläskkött. I det traditionella neapolitanska köket stekt och serverad tillsammans salsiccia (korv). Klassisk också som garnering på pizza med korvskivor och riven ost. På Sicilien gärna tillsammans med polenta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06