Maskros

Maskros

(maskrosor, maskrosblad)

Latin: Taraxacum

Engelsk översättning dandelions

Fransk översättning dandelions, dent de lion, pissenlit

Italiensk översättning denti di leone

Tysk översättning Löwenzahn

Spansk översättning dientes de león

Maskrosor (Taraxacum) är biologiskt ett släkte i familj Korgblommiga växter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Alltså mer besläktad med kål än med sallat. Betraktas vanligen som ett ogräs. I Norden omfattar släktet mer än 900 arter. Maskrosor behöver ingen närmare beskrivning, den är välkänd av alla sedan barnsben. Gastronomiskt är maskros en slags sallat, bladen kan ätas som sallad (läs mer > Om sallat). Se film, klicka på "DieMaus" under bilden ovan. 

Kärt barn har många namn: Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta sitter tripsar (långsmala insekter) i blomman. Tidigare svenska namn är Lejontand, Smörblomster (Österbotten, Finland), Skallnacke (Östergötland), Munkhuvud (Dalsland), Kopiss (Västergötland) och Äggblomster. I andra europeiska länder heter växten vanligen "lejontand" med anledning av de flikiga bladen.
  • Smak: Lätt besk smak, späda blad är har mildare smak än grövre. Roten har stark besk smak.
  • Alternativ vara: Annan bladsallat, gärna med liten beska, till exempel frisésallat.
  • Försäljning/säsong: Självplock på sommaren. En god anledning för villaägare att plocka bort dem ur gräsmattan. Vi andra får plocka i naturen, men undvik dem vid vägkanter på grund av föroreningar.
  • Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka. Känslig för uttorkning.

Hälsa/näring: Roten innehåller cirka 23% kolhydrater. Bladen har hög halt av vitamin C. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vilda växterna i en överlevnadssituation.


SÅ ANVÄNDS MASKROS

Maskros kan användas till sallad, både bladen och blomkorgarna är ätbara (se recept > Maskrossallad med bacon). Maskrossallat är klassiskt tillbehör till den franska osten Crottin de Chavignol (se dito). Roten bör skalas och urlakas innan kokning i 15 minuter för att få bort den beska smaken. Av blomman kan man göra maskrosvin. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05