Oxel

Oxel

(oxel, svenskoxel, norrlandsoxel, oxelbär)

Latin: Sorbus intermedia

Engelsk översättning Swedish whitebeam

Fransk översättning Alisier de Suède, Sorbier intermédiaire, Sorbier de Scandinavi

Italiensk översättning sorbo svedese

Tysk översättning Schwedische Mehlbeere

Spansk översättning serbal de Suecia

Oxlar är olika arter träd i Rönnsläktet (läs mer > Rönnbär) i familj Rosväxter (läs mer > Matbiologi frukt). Man kan skilja oxlar från rönn på bladens utseende. Rönn har parflikiga blad medan oxel har hela blad (läs mer > Rönnbär). De olika oxelarterna har ofta namn utifrån deras lokala hemvist till exempel Svenskoxel (som beskrivs nedan) med underarten Norrlandsoxel, Finnoxel, Norskoxel, Tyskoxel, Österrikisk oxel och Japansk oxel. Andra namn är till exempel Häckoxel, Klippoxel och Körsbärsoxel. Rönn och oxlar är hemmahörande runt om på norra halvklotets kalltempererade områden. Se film, klicka på "Duncan Slater" under bilden ovan.


OXEL


Oxel (Sorbus aucuparia) är en art i Rönnsläktet. Det är ett medelstort lövfällande träd snarlikt rönn, som dock blir högre (10-20 meter) med kraftigare stam. Trädkronan är kupolformad med kraftiga horisontella grenar. Löven liknar ekens men är mörkare blågröna och vitludna på under­sidan. På hösten blir de gulaktiga till gråbruna. Blommorna är vita, bären är röda liknade rönnbär fast lite större.

Förekomst: Oxels ursprung är från Sverige. Dess uppkomst från artfränder invandrade efter istiden och bildades troligen genom korsbefruktning mellan antingen viltoxel (Sorbus aria) och tyskoxel (Sorbus torminalis), alternativt mellan viltoxel och rönn. Den är hemmahörande i Södra och mellersta Sverige. Förekommer också vild i södra Norge, på Åland, sydvästra Finland och på den danska ön Bornholm. För sin fina blomning om våren och bär om hösten har den ofta planterats på gårdar och i stadsmiljö. Förekommer också som häckväxt.
  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Sverige.
  • Frukt: Bären är rödbruna och ovalrunda, lite större än rönnbär (10x15 mm). Det är en torr frukt med fast mjöligt fruktkött.
  • Mognad: September-oktober. Plockas med fördel frostnupna.
  • Smak: Lätt sötaktiga. Som torkade får de en sötare smak och kan användas ungefär som russin. Carl von Linné: "Bären äro smakelige at äta; men hafwa den olägenheten, at de förorsaka mycket wäder".
  • Alternativ vara: Rönnbär.
  • Försäljning: Förekommer inte i butik.
  • Förvaring: Eftersom bären inte innehåller så mycket vatten går det relativt snabbt att torka dem. Förvaras torrt. Lång hållbarhet.

SÅ ANVÄNDS OXELBÄR

Bären äts inte råa utan används främst till att koka gelé. Kan ätas torkade. Förr i kärvare tider har oxelbär använts som mjöl i bröd, välling, pannkakor, som mos, sirap, öl och brännvin. Bären ansågs också vara bra mot reumatism. Virket är eftertraktat av träsnidare för tillverkning av skedar, käglor och klot. Förr använd till tumstockar, hjulaxlar, block och trissor. 

Oxelchutney: 3 dl förvällda oxelbär, 2 st gul lökar, 2 st vitlöksklyftor, 1 äpple, 1,5 dl agavesirap, 0,5 dl äppel­cider­vinäger, 2 tsk timjan, 3 centimeter ingefära, 1/2 chili, 2 msk balsamicoglace, olivolja att steka i, salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka äpplet. Blanda alla ingredienser och sjud massan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite salt och lägg chutneyn i rena burkar. Källa: http://themalinpersson.com

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03