(1. risvinäger 2. sushivinäger = risvinäger med sake, socker och salt, Japan: 1. komenzu, su 2. sushi-su, Zhenjiang, Chinkiang vinegar, Tianjin Duliu vinegar, Shanxi Extra Aged, Shanxi superior mature vinegar)
1. rice vinegar 2. sushi vinegar = rice vinegar with sake, sugar and salt
1. vinaigre de riz 2. vinaigre de sushi = vinaigre de riz avec sake, sucre et sel
1. aceto di riso 2. aceto di sushi = aceto di riso con sake, zucchero e sale
1. Reisessig 2. Sushi-Essig = Reisessig mit Sake, Zucker und Salz
1. vinagre de arroz 2. vinagre de sushi = vinagre de arroz con sake, azúcar y sal
Risvinäger framställs i alla risproducerande länder och särskilt i Kina, Japan, Korea och Vietnam. Lokalt också den dominerande vinägern i matlagning. Liksom för vinvinäger finns det traditionell och modern vinäger, ljusa och mörka, sura och sötsura. Antalet varianter är stort. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Framställning: Asiatisk vinäger framställs av ris och andra stärkelserika varor (korn, durra, m.m.) som fermenteras (jäses) varvid stärkelsen omvandlas till socker som bildar alkohol och som med hjälp av bakterier bildar ättiksyra. Det finns asiatisk vinäger som inte framställts av ris, till exempel kinesisk Shanxi-vinäger, som ändå kallas risvinäger. Finare risvinäger lagras för att utveckla smakerna, vanligen 3 år ibland längre.
Varianter asiatisk vinäger:
KINESISK VINÄGER
Att fermentera ris har urgamla anor och det finns många olika varianter. Det finns fruktig, syrlig vit (blekgul), rödbrun (på fullkornsris) och svart smakrik kinesisk vinäger. Särskilt svart vinäger är speciellt för Kina. I klassisk kinesisk matlagning används främst svart vinäger och anges bara "vinäger" i ett kinesiskt recept brukar svart vinäger avses.
Tre varianter svart risvinäger:
Sushivinäger (sushi-su = sushiris-vinäger) är risvinäger med tillsatt sake, socker och salt. Vinäger har konserverande effekt, men inte lika effektiv som ättika, därför brukar även sake tillsättas. Socker och salt ökar konserveringseffekten men är mest för smakens skull. Sushiris varmhålls under lång tid i sushirestauranger och måste då blandas med sushivinäger för att inte bli farligt dålig. Annars kan illasinnade listeriabakterier och Bacillus cereus bildas som kan ge hjärnhinneinflammation och leda till död med stor risk. Läs mer, se respektive bakterie via länk nedan. Sushi-su kan enkelt tillredas hemma. Läs mer > Sushiris.
©Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11