Ajovan

Ajovan

(ajovan, ajvain, koptisk kummin = indisk frökrydda)

Latin: Trachyspermum ammi

Engelsk översättning ajwain, ajowan, carom, bishop´s weed = Indian seed spice

Fransk översättning ajowan, ajwaine = épice de graines indiennes

Italiensk översättning ajwain = spezie di semi indiani

Tysk översättning Ajowan, Königskümmel = indisches Samengewürz

Spansk översättning ajwain, ajowan, carom especia de semilla india

Ajovan (ajvain) är en ört vars blomfrukt används som krydda. Det är en ettårig växt som blir upp till 5 dm hög med finflikiga blad och små, vita blommor. Frukterna (fröna) är äggformade och är försedda med tydliga strimmor.

  • Smak: Råa frönas har bitter och eldig smak, kokt och rostad mildras smaken. Påminner lite om timjan eftersom den innehåller höga halter av tymol (eterisk olja).
  • Alternativ: Timjan, spiskummin.
  • Försäljning: Förekommer i hälsokostbutiker. Säljs ibland felaktigt som libbsticka.
  • Förvaring: Torrt och mörkt i burk med lock.

Hälsa: Kryddan är rik på tymol (thymolum) som är en lättflyktig aromatisk olja. Används bland annat som antiseptikum i munvatten och inom medicinen. I Indien använd som magmedicin med mera inom ayurvedisk medicin, Ayurveda (आयुर्वेद sanskrit: ayus = liv, veda = kunskap).


SÅ ANVÄNDS AJOVAN

Ajovan använda ofta i det indiska köket, särskilt det nordindiska. Frön används i allt från bröd till grytor. Vanlig ingrediens i chutney.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10