(1. klippfisk, stockfisk, kabeljo, spillånga = saltad torkad fisk, 2. bacalhãu = torsk på portugisiska och klassisk fiskrätt, spilor)
1. stockfish = salted dried fish 2. Bacalhãu = cod in Portuguese and classic fish dishes
1. norvégien klippfisk = poisson séché salé 2. Bacalhãu = cabillaud en portugais, et plats de poisson classiques
1. norvegese klippfisk = baccalā 2. Bacalhãu = merluzzo in portoghese e classici piatti di pesce
1. Klippfisch = gesalzener Trockenfisch 2. Bacalhãu (Portugiesisch) = Dorch und klassische Fischgerichte
1. nourego klippfisk = bacalau, pescado seco salado 2. Bacalhãu = bacalao en portugués y platos de pescado
Saltad (spicken) och lufttorkad fisk är en gammal klassisk konserveringsmetod i olika fiskenationer för vitfisk som torsk, långa, lubb med flera. Rå fisk rensas, huvudet skärs av och saltas rikligt. Därefter får den soltorka tills hård. Antingen som den är eller utfläkt, då ofta med hjälp av pinnar (spilor). Färdigtorkad och förvarad torrt har fisken nästan obegränsad hållbarhet. Numera torkas fisken som regel maskinellt inomhus vilket gör torkningen oberoende av väder och ger högre kvalitet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Varianter:
Historia: Klippfisk är känt långt bak i tiden från baskiska Spanien. Till Norge infördes metoden av holländaren Jappe Ippes som lärt sig metoden av baskiska fiskare i slutet av 1600-talet. På 1800-talet tog norska båtar med sig klippfisk till Brasilien dit man for för att hämta kaffe. Sedan dess är bacalhau en vanlig maträtt i detta land.
Produktion: Största producent av saltad, torkad fisk är Norge och merparten av detta exporteras till Portugal och Spanien.
SÅ ANVÄNDS KLIPPFISK
Fisken blötläggs några timmar för att avsaltas innan användning. Lagd i lut (soda) blir det lutfisk (se dito). Klippfisk är fortfarande uppskattad, nästintill nationalrätt i Portugal och Brasilien. Klassisk vid högtider som jul och påsk. Som tillbehör vanligen potatis eller ris. I dessa båda länder benämns klippfiskrätt för bacalhãu som också betyder torsk. I Sverige mer känd med dess spanska namn bacalao (= torsk eller maträtt).
Bacalhãu: I Portugal påstås att en kvinna innan giftermål skall kunna lika många klippfiskrecept som det finns dagar på året. Här några välkända bröllopstips.