(yuzu, shishi yuzu, yuko = ostasiatisk citroncitrus )
Latin: Citrus junos
yuzu, shishi yuzu, yuko = East Asian lemon citrous
yuzu, shishi yuzu, yuko = citron agrumes d´Asie de l´Est
yuzu, shishi yuzu, yuko = limóni agrumi de Asia oriental
Yuzu, Shishi Yuzu, Yuko = Ostasiatische Zitronenzitrus
yuzu, shishi yuzu, yuko = limónero agrios de Asia oriental
SÅ ANVÄNDS YUZU
Frukten äts sällan naturell, utan skal och juice används främst som smaksättare motsvarande citron i godis, kakor, såser och maträtter. Av frukten kan man göra en god marmelad (se filmen under bilden). Frukten ingår i den citrusbaserade såsen "ponzu" och i såsen "yuzo kosho" ("yuzopeppar") som innehåller grön- eller röd chilipeppar och salt. Förekommer tillsammans med honung i te och i alkoholhaltiga drycker som yuzokomachi och "yuzu sour". Skalet används som garnering av "chawanmushi" (äggpudding), misosoppa med mera.
Tôji-bad (yuzu yu, yuzu buro): I Japan är det tradition sedan början av 1700-talet att ta ett bad med yuzu i samband med vintersolståndet (Tôji). Hela eller halverade frukter läggs då i det varma vattnet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11