(ostkaka, cheesecake, småländs ostkaka, hälsingeostkaka, helsingeostkaka)
cheesecake
cheesecake, gâteau au fromage
cheesecake, torta formaggio
cheesecake, Käsekuchen
cheesecake, tarta de queso
Ostkaka och cheesecake (som vi idag känner till den) är tämligen olika desserter trots att cheesecake betyder just ostkaka och båda innehåller ost. Den ena en historisk rätt nästan bortglömd (bild ovan t.v.), den andra av modernare slag och populär (bild ovan t.h.). Den ena med grov struktur den andra med fin slät massa. En svensk ostkaka motsvaras i England av "curd cake" (ostmassekaka). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Ostmassa i bakverk har förekommit sedan man började tillverka ost. Ostkaka omtalas i antikens Grekland före Kristus, men man tror att bröd med ostmassa bakats flera 1000-tals år tillbaka i tiden. Då mer karaktären av bröd än dessert. Begreppet "cheesecake" har funnits i skrift i England sedan 1300-talet (se recept via länk nedan > Sambocade, medeltida cheesecake). Den moderna "cheesecake" som vi idag är mest bekant med räknar sina dagar tillbaka till 1800-talet. Ostkaka förekommer i olika tappningar i de flesta länder i alla världsdelar.
KLASSISK OSTKAKA
Historia: Ostkaka är en gammal allmogerätt i Sverige med anor från medeltiden och omtalad i skrift år 1538. Två varianter har överlevt tidens tand, den småländska och hälsingeostkakan. I det gamla bondesamhället var ostkaka vanligt som "förning", det vill säga mat som gästen tar med sig till gästabud till exempel en begravning. Den småländska ostkakan åts från mitten som ansågs bäst. Detta för att kakan bakades i kopparkärl som hade en benägenhet att ärga och färga kakan runt kanterna. På kalas erbjöds den högst rankade att först få smaka, vilket kunde vara prästfrun som då tog en tugga mitt i kakan.
Tillagning: Ostkaka tillreds på klassiskt vis av silad ostmassa och mjölk med tillsats av löpe, mjöl med mera som gräddas i ugn. Inte svårt men tidskrävande (se recept > Hälsingeostkaka). Dessutom måste man få tag på löpe som kan finnas på apotek. Det finns enklare varianter (se recept > Småländsk ostkaka). Vanligtvis serveras ostkaka som efterrätt eller mellanmål med saftsås, sylt, socker, vispad grädde eller vaniljsås.
Småländsk ostkaka har utsetts av tidningen Buffé till Smålands landskapsrätt och Hälsingeostkaka till Hälsinglands landskapsrätt ( se > Svenska landskapsrätter). Det finns färdig smålandsostkaka att köpa i butik, hälsingeostkaka endast lokalt i Hälsingland (se > Färdig ostkaka).
MODERN CHEESECAKE
Historia: Den moderna cheesecaken uppträder på 1800-talet och beskrivs i en engelsk kokbok år 1806 (Domestic Cookery). I USA blir cheesecake särskilt populär efter det att lantbrukaren William Lawrences i Chester New York år 1872 i sin osttillverkning råkade skapa en extra mjuk och krämig färskost. Sedermera saluförd under namnet Philadelphia Cream Cheese av Kraft Food.
Så tillagas cheesecake
Det finns olika varianter cheesecake. Oftast är det en bakad kräm, där krämen blir fast tack vare äggen i smeten som stelnar i ugnsvärmen (se recept > Klassisk New York cheesecake). Men cheesecake kan tillredas utan upphettning (se recept > Obakad cheesecake).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04