Finbrödets form

Finbrödets form

Finbröd liksom matbröd formas på olika sätt (läs mer > Matbrödets form). Variationen är dock större för finbröd än för matbröd. Klassisk form för matbröd är rund form, medan kringlan intar en särställning för finbröd (läs mer > Om kringlor, kakkringlor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. 

  • Vetebröd formas på många sätt. Som längder, kransar, bullar och kringlor, vilka i sin tur formas på olika sätt. Längder och kransar klipps eller flätas (läs mer > Om vetelängder, kransar), bullar som snäckor eller knutar (läs mer > Så formas vetebullar) och kringlor (läs mer > Vetekringlor, pretzel). 
  • Mjuka kakor (sockerkakor) formas som runda platta tårtor eller med hål i mitten, som rulltårtor, som bakelser, muffins eller i bitar.  Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkaka.
  • Tårtor och bakelser: Tårtor är vanligtvis runda (läs mer > Om tårtor), bakelser runda eller rektangulära (läs mer > Om bakelser).
  • Småkakor: Kringlor är en uråldrig kakform (läs mer > Om krinklor, kakkringlor). I övrigt kan småkakor ha alla slags former, runda, fyrkantiga, rektangulära, formade som bullar eller till hjärtan, stjärnor, pepparkaksgubbar och på annat sätt. Läs mer > Om småkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01