Pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda

Engelsk översättning spice for gingerbread

Fransk översättning épice pour pain d´épice de St. Nicholas

Italiensk översättning spezie per pan di zenzero

Tysk översättning Gewürz für Pfefferkuchen, Lebkuchen

Spansk översättning especias para pan de jengibre

Pepparkakskrydda finns att köpa i butik till jul, eller så blandar man själv. Det finns inte peppar i pepparkakor (numera) trots namnet och sålunda inte heller i sådan kryddblandning. I stället är det ingefära som ger kryddstyrka (läs mer > Om pepparkakor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Hemlagad pepparkaksblandning:

  • 2-4 msk mald kanel
  • 2 msk mald ingefära
  • 1,5 msk hel kryddnejlika som mortlas
  • Tillval: 1,5 msk hel kardemumma som mortlas
  • Tillval: Lite vaniljpulver
  • Andra smaksättare kan vara rivet citrusskal till exempel pomeransskal, eller dito juice till exempel av citron.

Åtgång: Cirka 2 msk blandning till 1 kilo deg (cirka 175 små pepparkakor). Receptet ovan räcker till 3 kilo deg.

Förvara i tättslutande burk. Används till mjuka och hårda pepparkakor, pepparkaksbollar och liknande.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11