(1. vårrulle 2. dumplings 3. wontonsoppa, Kina: chun juan, jiaozi, shuijiao, zhengijao, tangjiao, jianjiao, guotie. Wontonsoppa: húntún, Indonesien mie pangsit. Japan: harumaki, guotie)
1. spring rolls, egg rolls, summer rolls 2. dumplings, wontons 3. wonton soup, wonton noodles
1. rouleau de printemps 2. nems, dumplings 3. soupe wonton
1. involtini primavera 2. dupplings 3. zuppa di wonton
1. Frühlingrollen 2. Dupplings 3. Wonton Suppe
1. rollitos de primavera 2. dupplings 3. sopa wonton
Vårrullar är klassisk asiatisk mat inlindat i lövtunn deg och formad till rullar. Degen kan också formas till små bollar vilka brukar benämnas dumplings (se nedan). Den deg som används tillreds av rismjöl och vatten (rispappersdeg) eller av vetemjöl och vatten (vårrulledeg), vilket är snarlikt filodeg (läs mer > Om filodeg). Innehåller vetemjölsdegen även ägg benämns den wontondeg (läs mer > Om vårrulle- dumplingsdeg). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Vårrullar har sitt ursprung i Sydostasien, närmare bestämt från Kina. Före och under Tangdynastin (år 618-907) bakades en slags tunn vetepannkaka som serverades med grönsaker och frukt på det kinesiska nyåret. Dessa maträtter gavs till släktingar och vänner som nyårspresent. Med tiden utvecklades dessa till små rullar. Det kinesiska året börjar "då våren startar", varför dessa "vårmatspresenter" döptes till spring rolls (vårrullar) av den engelska ockupationsmakten under kolonialtiden. I Vietnam och Kambodja lagade man rullar och klumpar på rispapper vilket döptes till nems av fransmännen på platsen och till summer rolls av engelsmännen.
VÅRRULLAR
Vårrulle (eng. spring roll, Kina: chun juan) är enligt Svenska Akademien "en tunn, rullad pannkaksliknande maträtt med fyllning som bland annat kan innehålla köttfärs, lök och kryddor". Den kan också vara fylld med söta ingredienser.
ASIATISKA DUMPLINGS
Dumplings är enligt Larousse Gastronomiqe "en boll av deg". Ursprungligen en degboll av brödsmulor serverad som tillbehör till kött, det vi kallar klimp. Begreppet är numera ett samlingsbegrepp som omfattar olika slags degklumpar, bland annat asiatiska dumplings (läs mer > Om dumplings). Dumplings tillreds av samma slags deg som vårrullar (läs mer > Om vårrulle- dumplingsdeg). Fyllning kan vara nästan vad som helst omsluten av deg till små paket (bild t.h.).
I Kina finns ett otal varianter dumplings. Där har man olika namn på dumplings beroende på tillagningssätt. De kan kokas i vatten (pinyin: shuijiao), ångkokas (pinyin: zhengijao), läggas i soppa (pinyin: tangjiao), eller stekas i olja (pinyin: jianjiao, guotie). Ångkokta dumplings behåller formen bättre än kokta.
Asien: Dumplings liknande wontons förekommer särskilt i Ostasien ("fjärran östern). I Japan finns gyoza, nikuman och dango, den sistnämnda är söt. I Korea olika varianter mandu. I Indonesien finns pangsit, panada, siomay med flera. Läs mer > Om dumplings.
SÅ ANVÄNDS VÅRRULLAR OCH DUMPLINGS
Vårrullar och dumplings äts kokta, ångkokta eller stekta med tillbehör och/eller dippsås. Dumplings ofta som ingrediens i soppa.
Wonton soup (wanton mee, wonton mein, Kina: húntún) är klassisk soppa i södra Kina, Indonesien (mie pangsit), Malaysia, Singapore och Thailand. Den innehåller ofta nudlar förutom dumplings och kallas då Wonton noodles (se dito recept). Soppan består utöver nudlar och dumplings av (kyckling-)buljong och grönsaker som kinakål (salladskål) eller pak choy.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10