Om kladdkaka, brownies

Om kladdkaka, brownies

(kladdkaka, brownies = amerikansk kladdkaka)

Engelsk översättning brownies = a small, square chocolate cake, often with nuts in it. Kladdkaka = swedish brownie

Fransk översättning brownies = un petit gâteau au chocolat carré, souvent avec des noix. Kladdkaka = brownie suédois

Italiensk översättning brownies = una piccola torta al cioccolato quadrata, spesso con noci. Kladdkaka = brownie svedese

Tysk översättning Brownies = ein kleiner, quadratischer Schokoladenkuchen, oft mit Nüssen. Kladdkaka = schwedischer Brownie

Spansk översättning brownies = un pastel de chocolate pequeño y cuadrado, a menudo con nueces. Kladdkaka = brownie sueco

Kladdkaka (USA = brownie) är "ett bak­verk med choklad­smak och kladdig konsistens" enligt Svenska Akademien. En kladdig chokladsockerkaka om man så vill. Enligt matskribenten och konditorn Mia Öhrn skapades kladdkakan troligen av Margareta Wickman på Veckojournalen, efter ett recept hon fann på en restaurang i Paris. När det publicerades i slutet av 1970-talet fick det stort genomslag i Sverige. Kladdkaka är en simplare variant av fin chokladtårta, till exempel en Ganache chokladtårta (se dito recept). Kladdkakans Dag firas sedan 2008 den 7 november. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Brownies (chocolate brownies) är enligt Cambridge Dictionary "en liten fyrkantig chokladkaka, ofta innehållande nötter". Det finns "fudgy" modell kladdkaka och "cakey" brownies liknande vanlig chokladsockerkaka. Den förstnämnda är vanligast. Se recept > Brownie, grundrecept (med flera).

Historia: Brownie är enligt engelsk folklore en liten hustomte som utför hushållssysslor när människorna sover. Begreppet som bakverk omtalas i USA i slutet av 1800-talet som "Brownie´s Food" (tomtemat alltså?). Ursprungligen utan choklad men ganska snart med tillsats av dylikt. Godsaken blev vida spritt i USA och Kanada under 1900-talet och lär vara Nordamerikas populäraste bakverk.


SÅ BAKAS KLADDKAKA OCH BROWNIES

Kladdkaka och brownies bakas på sockerkakssmet utan bakpulver (vilket ger kladdighet). Kakao och/eller mörk choklad ingår alltid liksom vanilj. Kladdkaka som regel med kakao och brownie med choklad. Kladdkaka ofta i form av tårta eller i portionsform, brownies bakas i form och skärs i rutor. Ingrediensmängderna varierar en hel del i olika recept.

  • Ingredienser: Smör, ägg, strösocker, vetemjöl, kakao och/eller mörk choklad, samt vaniljsocker. Ju finare choklad, desto godare.
  • Smaksättare: Utöver vanilj är nötter vanlig ingrediens, särskilt i brownies. Smeten kan smaksättas med citrus(skal), kanel, chili, flingsalt, konjak och annat som man finner smakligt. Bakverket brukar garneras med florsocker.
  • Tillbehör: Vispad grädde är legio. Vaniljglass passar också, liksom frukt och bär.
  • Smet: Ingredienserna blandas till en jämn smet som kan vara ganska fast eller trögflytande. Används choklad smälts denna försiktigt i vattenbad och tillsätts mot slutet. Smeten hälls i smord eller med bakplåtspapper inklädd form (springform, ugnsform, portionsform, ugnsplåt).
  • Baka: Kakan bakas i 175ºC (150-200ºC) i 15-30 minuter. Den bör svalna i cirka 1 timme innan man skär i den. Förvaras i kylskåp.

©  Kunskapskokboken 2020-08