Tössebageriet, Stockholm

Tössebageriet, Stockholm

Bageri & konditori, Karlavägen 77, Stockholm.
Tel: 08-6622430
Mästerkonditor: Mattias Ljungberg


Historia: Tössebageriet startades 1920 av Helga Södermark. Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland och hon lärde sig att baka i Tösse-Tydjes kyrkas kök. När hon studerade i Uppsala för att bli skolkökslärarinna fick hon smeknamnet Tösse. Från början arbetade endast två personer i hantverksbageriet. I krigets slutskede vågade Helga, trots alla varningssignaler satsa på att baka med smör och genuina produkter (smör var under kriget en lyxprodukt). Hon valde att inte falla för att använda ersättningshjälpmedel i sina bröd och bakverk. Hon ville göra som hon lärt sig i prästgårdsköket. Alla recept hon använde hade hon fått med sig från hemmet i Tösse. Vid en intervju 1966, efter 45 år som egen företagare, sade hon: ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”. Med detta ville hon betona att kvalitet och omsorg har varit företagets grundsten från start.

Mattias Ljungberg: tog över konditoriet med sin pappa Hans år 1996 och driver det vidare i Helgas anda. Han och personal har under de senaste åren varit medlemmar i Kocklandslaget och Konditorlandslaget samt vunnit Åretskonditor. Mattias är god vän med en annan mästerkonditor Johan Sandelin på klassiska  Vete-Katten i Stockolm (se dito). Tillsammans kallar de sig ibland för "Sockerpojkarna" (se film via länk nedan).

Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06