Krokant

Krokant

(Om krokan, krokant)

Krokan är enligt Svenska Akademien detsamma som krokantårta (se dito recept). Eller snarare den deg som tårtan är uppbyggd av, skulle vi vilja säga. Degen består av finmald mandel, socker (eller mandelmassa) och äggvita. En mandeldeg som också används till mandelbiskvier (läs mer > Om biskvier, mandelkakor). Krokan har inget att göra med "krokant" eller "kroketter" att göra annat än att de är knapriga, "krasar mellan tänderna".

Krokant (fr. croquant, croquer = krasa mellan tänderna, it. croccante = knäck) är smulad hård nötnougat, det vill säga smulad knäck som innehåller mandel eller nötter (läs mer om knäck > Knäck och kolakonfektyr).


SÅ ANVÄNDS KROKANT

Krokan används som smaksättare liknande strössel i bakverk och desserter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02