Färdig sylt av allehanda bär finns i stort urval i handeln. Klassiska svenska som jordgubbs-, hallon-, björnbärs-, krusbärs-, hjortron-, tranbärs-, lingon-, blåbärssylt med flera. Av exotiskt frukt till exempel aprikossylt. Även blandning av desamma, som klassisk drottningsylt vilket är en blandning till hälften vardera av blåbär och hallon. Enstaka av frukt förekommer till exempel plommonsylt, liksom rotsaker som morot blandat med aprikoser (läs mer > Om sylt). Se recept med sylt, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Ingredienser: Bär, socker och vatten. Bärmängd 45-65%, tillsatt socker 35-45%, resten vatten. Även utan tillsatt socker förekommer. I varierande grad förtjockningsmedel (E440 pektin, E410 fruktkärnmjöl, E415 Xantangumi), konserveringsmedel (E202 Kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (E330 citronsyra) och antioxidantmedel (E311 Oktylgallat). Så kallad rårörda lingon har oftast lite högre bärmängd (~50%) än lingonsylt (~45%), men detta gäller inte alltid.
Näring SLV (producent): Energi 150 Kcal/g (140-190). Kolhydrater 35% (33-45%) varav merparten är tillsatt socker. Vatten 63% (55-65%). Övrigt < 1%.
Hälsa: För att sylt skall ha lång hållbarhet behövs hög andel socker. Vid andel 65% kan mikroorganismer inte föröka sig. Vid lägren andel behövs tillsats av konserveringsmedel. Det finns sylt utan tillsatt socker, men innehåller en hel del tillsatser. Den som vill undvika socker och tillsatser köper lämpligen färska lingon i säsong och lägger i frysen. Ta sedan fram lagom mängd för tillfället, sockra och rör om (se recept > Rårörda lingon).
Marmelad, sylt och gelé: Karaktäristiskt för marmelad är att den görs främst av frukt, har ganska fast konsistens, innehåller inte större bitar frukt och används huvudsakligen som smörgåspålägg. Sylt tillreds vanligen av bär, innehåller ofta bitar av frukt och har ganska lös konsistens. Används som tillbehör till mat till exempel frukostflingor och gröt, men också som smörgåspålägg (läs mer > Om sylt). Gelé görs av frukt eller bär, har helt slät ganska fast konsistens, lätt gummiartad. Används som tillbehör till mat (läs mer > Om gelé).
SÅ ANVÄNDS SYLT
Lingonsylt används flitigt som tillbehör till många maträtter som köttbullar, blodpudding, fläskpannkaka, raggmunk, kötträtter, stekt strömming, gröt och efterrätter. Övrig sylt vanligen till efterrätter, bakverk och liknande.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05