(portionsrågbröd, rågbullar, rågkakor, rågrutor, rallarhalvor, rågkusar)
small Swedish rye bread
petit pain de seigle suédois
piccolo pane di segale svedese
kleines schwedisches Roggenbrot
pan de centeno sueco pequeño
Rågbröd i portionsstorlek förekommer som rågbullar (bild ovan nere t.v.), små rågkakor (bild övesrst t.v.) och rågrutor (bilder t.h.). Ofta av surdeg. Rågkakor är inte "småkakor" på råg, utan "kaka" var förr en beteckning på platt bröd (läs mer > Brödkakor). En variant av rågkakor kallas rallarhalvor. Rallare var förr en yrkesterm för anläggningsarbetare, särskilt vid järnvägs- och kraftverksbyggen. Ofta finländare i norra Sverige, som tog med sig sitt kraftfulla platta rågbröd, därav namnet. Det finns också rågkusar, som kan ha varierande brödform (läs mer om kusar > Brödets form). Portionsbröd av råg är en varierande grupp bröd som till innehållet kan delas upp i tre grupper.
BUTIKSBRÖD
Ingredienser: Likartat vanligt rågbröd, se dito > Om mörkt matbröd, rågbröd.
BAKA: En sats till 2 medelstora rågbröd motsvarar cirka 20 bullar. Läs mer > Så bakas mörkt matbröd.
SÅ ANVÄNDS MÖRKT PORTIONSBRÖD
Portioensbröd används som annat matbröd till mat eller som smårätt med pålägg, gärna extra smakrika pålägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11