Om portionsrågbröd

Om portionsrågbröd

(portionsrågbröd, rågbullar, rågkakor, rågrutor, rallarhalvor, rågkusar)

Engelsk översättning small Swedish rye bread

Fransk översättning petit pain de seigle suédois

Italiensk översättning piccolo pane di segale svedese

Tysk översättning kleines schwedisches Roggenbrot

Spansk översättning pan de centeno sueco pequeño

Rågbröd i portionsstorlek förekommer som rågbullar (bild ovan nere t.v.), små rågkakor (bild övesrst t.v.) och rågrutor (bilder t.h.). Ofta av surdeg. Rågkakor är inte "småkakor" på råg, utan "kaka" var förr en beteckning på platt bröd (läs mer > Brödkakor). En variant av rågkakor kallas rallarhalvor. Rallare var förr en yrkesterm för anläggning­sarbetare, särskilt vid järnvägs- och kraftverksbyggen. Ofta finländare i norra Sverige, som tog med sig sitt kraftfulla platta rågbröd, därav namnet. Det finns också rågkusar, som kan ha varierande brödform (läs mer om kusar > Brödets form). Portionsbröd av råg är en varierande grupp bröd som till innehållet kan delas upp i tre grupper.

  1. Ljust portionsrågbröd av vetemjöl med inblandning av rågmjöl (<40%) är vanligast. Egentligen ett ljust halvfast bröd, men redovisas ändå här som mörkt. Begränsad andel fibrer i brödet (~4%). Vattenhalt 33-42%, det vill säga normalt för bröd eller mer. Jämför > Om ljusa brödkakor.
  2. Mörkt portionsrågbröd med hög mjölandel råg (>40%) och hög andel fibrer i brödet (7-11%). Till exempel rallarhalvor. Vattenhalt från 30-45%. Konsistensen kan vara mjuk (bullar), halvfast (kakor) eller fast (rutor).
  3. Extra fiberrikt portionsrågbröd typ pumpernickel består av fullkorns rågmjöl, vatten och salt. Rågandel och fiberhalt (~11%) är med andra ord mycket högt. Även vattenhalten (~45%) är mycket hög vilket gör det till ett mycket saftigt bröd trots att det är kompakt. Läs mer > Om pumpernickel. 


BUTIKSBRÖD

  • Brödtyp: Mjukt, halvfast eller fast mörkt bröd.
  • Smak: Smakrikt. Som regel grov karaktär, från lätt torrt till saftigt. 
  • Näring: I genomsnitt som annat rågbröd (läs mer > Om mörkt matbröd, rågbröd). Variation enligt ovan.
  • Alternativ vara: Vanligt rågbröd, ljusa brödkakor.
  • Försäljning: Ljusa portionsbröd är vanligast. Utbudet av "riktiga" mörka portionsrågbröd med hög andel råg förekommer, men utbudet är begränsat.
  • Jämförpris: I genomsnitt som vanligt rågbröd runt 50 kr/kg. Mörkt portionsbröd är dyrare (55-60 kr/kg) än ljust portionsrågbröd (40-45 kr/kg). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Som annat bröd. Lite längre hållbarhet.

Ingredienser: Likartat vanligt rågbröd, se dito > Om mörkt matbröd, rågbröd.

BAKA: En sats till 2 medelstora rågbröd motsvarar cirka 20 bullar. Läs mer > Så bakas mörkt matbröd.


SÅ ANVÄNDS MÖRKT PORTIONSBRÖD

Portioensbröd används som annat matbröd till mat eller som smårätt med pålägg, gärna extra smakrika pålägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11