(bakpulverbröd)
soda bread
pain au bicarbonate de sodium
pane al bicarbonato di sodio
Backpulverbrot
pan de bicarbonato de sodio
Bakpulverbröd är finbröd eller matbröd bakat med bakpulver, bikarbonat/hjorthornssalt (läs mer > Bakpulver o.d.). Bakpulver/bikarbonat är ett jäsmedel, men har sämre jäseffekt än jäst. Småkakor blir hårda, matbröd blir kompakt.
Finbröd med bakpulver: Bakpulver/bikarbonat används främst till finbröd. Det gör att brödet blir luftigt.
Matbröd med bakpulver är inte så vanligt, men förekommer. Vårt Hems Stora Kokbok 1933 "En utmärkt omväxling i matbrödet äro de smörgåsbröd, man bereder med bakpulver i stället för jäst. Dessa bliva visserligen ej fullt lättsmälta som det jästa brödet, men som omväxling med annat bröd kunna de utan olägenhet användas av friska personer". Med bakpulver blir brödet ganska kompakt och tungt, inte luftigt som jästdegsbröd. Kallas ibland "hastbröd" eller "hastdeg" för att sådant bröd är enkelt och går snabbt (hastigt) att baka. Degen behöver inte jäsas eller knådas (läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver). Hastdeg skall inte förväxlas med "raskdeg" som är detsamma som fördeg (läs mer > Fördegar, raskdeg). Klassiskt bakpulverbröd är engelska scones, men kan också avse annat matbröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11