(tortilla, tortillabröd, majstortillas, vetetortillas = mexikanskt flatbröd. I spanien = omelett)
tortilla = Mexican flatbread. In Spain = omelette
tortilla = pain plat mexicain. En Espagne = omelette
tortilla = pane piatto messicana. In Spagna = frittata
Tortilla = mexikanisches Fladenbrot. In Spanien = Omelette
pan de tortilla, tortillas tosdada/tostado = pan plano mexicano
Tortilla är ett pannkaksliknande flatbröd i Mexiko. Det är ett enkelt bröd med historiska anor från det aztekiska köket. Flatbröd finns runtom i världen till exempel tunnbröd i Norden, chapati i Indien och matza i det judiska köket (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Tortilla tillagas av majsmjöl i Mexiko och Mellanamerika, men vanligtvis av vetemjöl i andra länder (läs mer > Så bakas tortillas). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Tortilla används till tacocs enligt nedan (taco = maträtt med tortilla). Läs mer > Om tacos.
PS: I Spanien är tortilla detsamma som omelett, i Mexiko är det flatbröd. På spanska betyder tortilla "tårta" eller "kaka". För att skilja de båda åt på spanska kallas mexikansk tortilla för "pan de tortilla". I Sverige avser "tortilla" det mexikanska brödet eller maträtt av densamma (taco). Den spanska omeletten benämns "spansk tortilla".
Butikstortillas: Tortillasbröd i Sverige säljs som halvfabrikat förpackade i plast av konserverade material och gas. Brödet upphettas hastigt i ugn eller stekpanna. Vanligen 40 centimeter breda (20-60 cm). Större tortilla, som bland annat behövs för burritos, måste man laga själv.
Ingredienser: Vetetortillas innehåller ungefär 70% vetemjöl och därutöver rapsolja, bakpulver/surdegspulver/jäst, sötningsmedel, salt och vatten. Fullkornstortillas innehåller 25-30% fullkorn från fullkornsvete/grahamsmjöl, eller vetekli. Majstortillas är vanligen en blandning av majsmjöl och vetemjöl. Glutenfri tortilla görs av allehanda glutenfria mjölsorter och stärkelsemjöl. Annat som kan ingå är bland annat sojaprotein, ärtprotein, potatisflingor, risextrakt och kryddor, samt allehanda tillsatser (se hälsa nedan).
Hälsa: Tortilla är som annat bröd energirikt. Avvikande är dock att en rad olika tillsatser ingår för att hålla brödet fräscht i sina förpackningar av slaget konserverings- och stabiliseringsmedel, fuktighetsbevarande, surhetsreglerande och förtjockningsmedel/emulgeringsmedel (läs mer > Om tillsatser i mat). Den som vill undvika tillsatser i mat bakar själv sitt bröd, vilket är enkel och blir godare.
SÅ ANVÄNDS TORTILLABRÖD
Tortillabröd används som annat bröd till mat eller till tacos med allsköns tillbehör. Serveras som wraps (fajitas), rullad (enchiladas), inbakade (burritos), vikta eller dubbla med ost (quesadilla), eller helt enkelt med fyllning på tortillan. Läs mer > Om tacos.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07