(Så kokas vaktelägg, pocherade vaktelägg)
quail egg
oeuf de caille
uovo del quaglia
Wachtelei
huevo de codorniz
Vaktelägg är små ägg från vaktel (liten hönsfågel, läs mer > Vaktlar). Äggen är cirka 2 centimeter långa som väger 7-15 gram. Honorna kan ge närmare 300 ägg per år. De ägg som säljs i handeln är från domesticerade (=tama)
fåglar uppfödda på liknade sätt som höns.
Hälsa: Vaktelägg skiljer sig näringsmässigt något från vanliga ägg. Framför allt är kolesterolvärdet mycket högre (~884 mg/100g) jämfört med vanliga ägg (~340 mg/100g) och de är vitamin-, järn- och fosforrikare. På internet kan man läsa att vaktelägg är kolesterolfria, men så är inte fallet. De påstås också ha "anmärkningsvärda naturliga egenskaper som är välgörande för hälsan", bland annat stärkande av immunförsvaret, motverkar allergier, förbättrar ämnesomsättningen med mera, vilket inte är vetenskapligt bevisat.
SÅ ANVÄNDS VAKTELÄGG
Vaktelägg äts som andra ägg, ofta som dekorationsägg, kokta eller stekta. Råa gulor passar på miniråbiff, läs mer > Om råbiff). Det finns tre sätt att koka vaktelägg. Att koka på vanligt sätt och sedan skala dem är svårt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-05