(Rôti de porc poęlé, Porc Sylvie)
Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen
pork roast. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris
rôti de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris
arrosto di maile. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris
Schweinebraten. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris
cerdo asado. Styckdetaljer se > Spansk styckning gris
Fläskstek är stek av större styckdelar från grisen, vanligtvis av skinkan (läs mer > Skinka), men också av karré (läs mer > Fläskkarré, grishals), bog eller bringa (läs mer > Fläskbog, bringa), eller en bit av kotlettraden (läs mer > Kotlettrad, fläskkotlett). Även hel fläsksida är en form av stek (bild ovan, läs mer > Fläsksida, fläsk), tillika en helstekt fläsklägg (läs mer > Fläsklägg). För recept, se receptgrupp > Fläskstek, skinkstek, julskinka. Mest fläskkött äts i de tysktalande länderna, där "Schweinebraten" är klassisk söndagsmiddag.
Kärntemperatur (innertemperatur): Skinkstek kokas till 63-75°C. Ugnslagad eller grillad skinkstek 70-85°C. Högre kärntemperatur ger torrare kött. Köttet är saftigast vid 63-70°C och anses smaka bäst vid 70-75°C.
Tyska receptklassiker fläskstek:
Franska receptklassiker fläskstek:
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09