(nötkärna, trädnötter)
Nötter, mandlar och frön är gastronomiska begrepp, inte biologiska. De är alla frukter av olika växter, så även sädeskornen (läs mer > Om spannmål, sädesslag). Kulinariskt anses nötter vara stora fruktkärnor, varav mandlar är droppformade och frön är små. Någon klar avgränsning finns inte. Ibland betraktas frön som krydda, till exempel sesamfrön och pepparkryddor. Fruktens anatomi består som regel av ett yttre halvfast (grönt) hölje som omsluter den hårda (bruna) "nöten". Innanför finns fröet (nötkärnan), det vi i vardagligt tal kallar nöt. En tunn brun "silverhinna" omsluter det vanligtvis vita fruktköttet.
Försäljning: De flesta nötter säljs året om, som regel skalade (nötkärnor). Ofta EKO, KRAV och FAIR TRADE. Oskalade förekommer främst till jul då nötknäckandet tillhör traditionen. Nötter säljs mestadels rostade, ibland "torrostade" eller naturella. Jordnötter oftast saltade, andra nötter som regel osaltade. I enstaka fall smaksatta med annat som "chili" eller choklad.
Jämförpris nötter: Mycket lågt - mycket högt. Stor prisvariation från 35 till över 1000 kr/kg. Prisintervall: Mycket lågt pris = < 100 kr/kg, lågt pris 100-200, medel 200-300, högt 300-500, mycket högt > 500 kr/kg. Se respektive vara.
Hälsa/näring: Nötter, mandlar och frön innehåller oftast mycket fett och har högt energiinnehåll. De flesta har låg halt av mättat fett och hög andel enkel- och fleromättat fett, vilket anses hälsosamt. Dock inte alla, till exempel har kokosnötter mycket hög andel mättat fett. Läs mer, se respektive vara. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Produktion: Världsproduktionen av nötter och frön är ett par hundra miljoner ton per år. Nedan FN:s officiella statistik inklusive hårt skal. Därutöver tillkommer en del ickeregistrerade nötter som pekannöt, macadamianöt, pinjenötter (tallfrön) med vardera cirka 0,2 milj. ton per år, samt diverse lokalt producerade nötter.
Produktion 2016 | Milj. ton | Andel |
Kokosnötter | 59,0 | 31% |
Solrosfrön | 47,3 | 25% |
Jordnötter | 44,0 | 23% |
Palmkärnor | 15,3 | 8% |
Cashewnötter | 4,9 | 3% |
Valnötter | 3,8 | 2% |
Mandlar | 3,2 | 2% |
Kastanjer | 2,3 | 1% |
Tistelfrön | 0,9 | 0% |
Hasselnötter | 0,7 | 0% |
Sheanötter | 0,7 | 0% |
Sesamfrön | 0,4 | 0% |
Kolanötter | 0,3 | 0% |
Muskotnöt | 0,1 | 0% |
Paranötter | 0,1 | 0% |
Övriga | 5,5 | 3% |
Summa | 188 | 100% |
Källa: FAOSTAT 2016
Läs mer > Sök respektive nöt.
SÅ ANVÄNDS NÖTTER, MANDLAR OCH FRÖN
Nötter, mandlar och frön används som snacks, i bakverk, konfektyrer och mat. Av nötter, mandlar och frön pressas matolja (läs mer > Om matoljor). Mixat med vatten och smakämnen får man "mjölk" (dryck) och mixat med lite olja får man "smör" (vegetaliskt matfett), till exempel jordnötssmör. Används också i stor uträckning till biobränsle och i kosmetikaindustrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04