Bommullsfröolja
(bommullsfröolja, bommullsolja)
cottonseed oil
huile de coton
olio di semi di cotone, olio di cotone
Baumwollsamenöl
aceite de algodón
Bommullsfröolja pressas eller extraheras ur olika bommullsplantors frön som innehåller runt 20% olja. Den råa oljan är grumlig och rödbrun eller smutsgul till färgen. Efter filtrering halmgul färg. Råoljan har skarp doft och smak, renad har den nötig doft och smak.
Hälsa/näring: Bommullsfröolja innehåller i hög grad mättat fett (70%) som anses onyttigt (läs mer > Mättat fett).Produktion: Världsproduktion av bommullsfröolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina svarade för 30% av världsproduktionen, följt av Indien 25%, Pakistan 9% och Brasilien 6%. Övriga världen 30%. Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS BOMMULLSFRÖOLJALokalt används den som matolja. I övrigt tillverkas tvål, sopa och stearin av oljan, samt till margarintillverkning. Förekommer som "sardinolja".
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03