Bommullsfröolja

Bommullsfröolja

(bommullsfröolja, bommullsolja)

Engelsk översättning cottonseed oil

Fransk översättning huile de coton

Italiensk översättning olio di semi di cotone, olio di cotone

Tysk översättning Baumwollsamenöl

Spansk översättning aceite de algodón

Bommullsfröolja pressas eller extraheras ur olika bommullsplantors frön som innehåller runt 20% olja. Den råa oljan är grumlig och rödbrun eller smutsgul till färgen. Efter filtrering halmgul färg. Råoljan har skarp doft och smak, renad har den nötig doft och smak.  

Hälsa/näring: Bommullsfröolja innehåller i hög grad mättat fett (70%) som anses onyttigt (läs mer > Mättat fett).

Produktion: Världsproduktion av bommullsfröolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina svarade för 30% av världsproduktionen, följt av Indien 25%, Pakistan 9% och Brasilien 6%. Övriga världen 30%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS BOMMULLSFRÖOLJA

Lokalt används den som matolja. I övrigt tillverkas tvål, sopa och stearin av oljan, samt till margarintillverkning. Förekommer som "sardinolja".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03