Färdig tonkatsusås

Färdig tonkatsusås

(Tonkatsu, don-gaseu, don-kkaseu)

Tonkatsu (jap. ton = gris, katsu = kotlett från franskans côtelette) är en japansk maträtt bestående av fläskytterfilé (kotlett utan ben), som dubbelpaneras med panko och friteras (se dito recept). Rätten skapades på 1800-talet för att efterlikna europeisk kokkonst och tillreddes ursprungligen av biffkött. Som tillbehör serveras vanligtvis tunt strimlad vitkål och tonkatusås. Rätten förekommer även i Korea (don-gaseu, eller don-kkaseu). Läs mer > Så friteras kött.

Tonkatusås är också ett försök att efterlikna Europa, en tjockare variant av Worcestershiresås. Såsen består av Worcestershiresås (2 msk), ketchup (1 msk), ostronsås (1,5 msk) och strösocker (1,25 msk). Det finns olika varianter. Fransk senap, vitlök, ingefära, soja, mirin, honung och annat kan ingå.


SÅ ANVÄNDS TONKATSUSÅS

Såsen är ursprungligen avsedd för Tonkatsu, men används också till annan mat främst dubbelpanerad friterad mat, till exempel till Kaki Fry, dubbelpanerade friterade japanska ostron (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02