Chilisåser är tomatsåser med mer eller mindre inblandning av chilipeppar. Chilipepparsåser består av spanskpeppar (chilifrukt) och kryddor utan tomat. Andelen spanskpeppar avgör styrkan/hettan i såserna, som kan indelas i tre nivåer, mild, het och mycket het (chilipepparsås). Dessutom finns het-söta såser, speciellt använd i asiatisk kokkonst. Det finns tacosås likvärdig med chilisås, men också så kallad chunky salsa (eng. "bastant, stadig sås") som är en tjockare chilisås gränsande till pasta, avsedd för tacos, burritos och enchiladas. Man skiljer på mild, medium och hot. Dessutom extra tjock sådan (eng. Thick´n chunky salsa). Både "tacosåser" och "chunky salsas" säljs i svenska butiker. Läs mer > Om chilisåser.
SÅ ANVÄNDS CHILISÅSER
Chilisåser: Milda används som vanlig tomatketchup i matlagning när man vill ha lite mer karaktär på smaken.
Heta chilisåser används som smaksättare till kryddstarkare mat. Tacosåser är främst avsedda att användas till mexikansk mat, såsom tacos, buritos och tortillas, men passar även som fyllig sås till bland annat hamburgare, grytor, stekt kött och köttfärsrätter.
Chilipepparsåser som Tabasco används som smaktillsats i maträtter och drinkar, till exempel Bloody Mary. Fungerar som ersättare för chilifrukt i mat.
Het-söta chilisåser används ofta till wokad, friterad eller grillad fisk-, skaldjurs- och kycklingrätt. Såserna är också god som smaksättare i grytor och såser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10