(vispad äggvita - mjukvispad, fastvispad, styvvispad/hårdvispad, övervispad äggvita, Så vispas äggvita, så vispas äggula med socker, Så vänder man ner äggvita)
whipped egg white - soft peaks, firm peaks, stiff peaks, overbeaten eggwhite
blanc d´oeuf fouetté (en neige) - sommet mous, sommet fermes, sommet raides, blanc de oeuf trop battu
bianco d´uovo sbattuto - picco morbide, picco sode, picco rigide, albume d´uovo troppo sbattuto
geschlagenes Eiweiss - weiche Spitzen, feste Spitzen, steife Spitzen, überschlagenes Eiweiss
clara de huevo batida - picos suaves, picos firmes, picos rígidos, clara de huevo demasiado batida
Konsten att vispa ägg på rätt sätt är inte helt lätt trots att bara två ingredienser ingår. Resultatet har väsentlig betydelse för många recept. Främst gällande äggvita som kan vara mer eller mindre fast, vilket kan bedömas av topparna. Äggula är lättvispat (se nedan). Se film > Klicka på "Everyday Food" under bilden. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Så tillagas maränger.
Processen: Endast äggvita kan vispas luftigt. Hela ägg och gula kan vispas pösigt tillsammans med socker. Äggvita innehåller vatten och proteiner som hålls samman liknande små knutar. När vitan vispas rätas knutarna ut i långa kedjor. Luften som vispas in fastnar mellan vattnet och proteinet. Processen kallas denaturering varefter vitan inte kan återbildas till sitt ursprung (läs mer > Denaturering). Ju mer man vispar desto större volym, intill en punkt där vitan koagulerar, stelnar (blir övevervispad). Lite syra i äggvispet, till exempel lite citronjuice, sänker pH-värdet och ger starkare bindningar mellan vatten och protein. Det ger dock inte större volym. Socker hindrar äggvita att lyfta, men ger också stabilitet åt smeten. Utan socker blir smeten instabil. Dessutom binder sockret vatten vilket minskar skumvolymen och det tar längre tid att vispa. Därför bör den större mängden socker tillsättas sent, mot slutet av vispningen som straxt därefter bör avslutas så att sockret inte gnager hål på bubblorna. Källa: Sveriges Bagare & Konditorer.
SÅ VISPAS ÄGGVITA
Vispad äggvita (fr. blanc d´oeuf fouetté) ingår i många efterrätter, suffléer, fromager och maränger. Volym, fasthet och hur varsamt det vänts ner i övriga ingredienser är avgörande för gott resultat. Den kan vara för lite eller för mycket vispad (under-/övervispad). Det finns tre stabila stadier vispad äggvita vilka har olika användningsområden.
Volym: Äggvita som styvvispats ökar i volym 15-20 gånger (1 äggvita = 6 dl (5-7,5 dl). Den bör användas så snart som möjligt, men håller ganska bra i upp till en timme i rumstemperatur. Vispad äggvita kan vändas ner i både varm och kall smet av olika slag (till skillnad från vispad grädde, läs mer > Så vispas grädde).
Att tänka på:
Arbetsteknik:
Vända ner: Vispad äggvita används ofta i andra smeter för att ge ett luftigt resultat till exempel i en sufflésmet. Detta måste ske försiktigt så att bubblorna förstörs så lite som möjligt. Rör först ner en rejäl sked äggvita i smeten så att den får lite lättare konsistens. Skrapa sedan ur äggvispet med gummiskrapa ovanpå den andra smeten. Skär med skrapan ner i smeten från mitten ut till kanten och sedan uppåt i en vridande rörelse, så att lite av smeten kommer över vitorna. Fortsätt på samma sätt samtidigt som man vrider på bunken/kastrullen ett steg i taget och tills all äggvita vänts ner i smeten. Detta tar cirka 1 minut att göra. Var inte för noggrann, det gör inget om några strimlor vita blir kvar. Poängen är att inte röra bort för mycket av luften i vitan.
SÅ VISPAS ÄGGULOR
Att vispa ihop äggulor med socker tills blandningen är blekgul och kan forma band gör inte bara för att blanda in lite luft, utan gulor vispade på detta sätt kan värmas utan att de grynar sig.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03