(Om smulpaj, Om kladdkaka)
1. fruit tart, flan 2. crumble pie 3. molten chocolate cake
1. tarte aux fruits, Tarte Tatin 2. tarte crumble 3. moelleux au chocolat, coeur coulant
1. crostata di frutta 3. cioccolato morbido
1. Obstkuchen 2. Krümelkuchen
1. tarta de frutas
Finpajer (fr. tarte) är en form av tårta. Skillnaden är främst att finpajer består av en pajdeg med fyllning, medan tårtor byggs upp i lager av tårtbottnar. Gränsen dem emellan är dock diffus. Det franska "tarte" och engelskans "tart" är oftare en vad vi kallar finpaj i stället för en tårta. Man skiljer egentligen inte i andra länder på fintårta och finpaj (läs mer > Om tårtor). Finpajer tillagas mest i hemmen, medan fintårtor är konditorns specialitet. Finpaj är motsatsen till matpaj, det vill säga en söt efterrättspaj som består av en söt pajdegsbotten (fr. pâte sucrée) med allehanda fyllning ovanpå, vanligtvis av bär och frukt (se recept via länk till höger om bilden ovan). Ibland inbakas pajen med ett pajskal eller kläs med pajdegsremsor. En sådan klassiker är den österrikiska pajen Linz Torte (se recept > Linz Torte). Finpajer kan indelas i tre huvudgrupper.
Flan: I England är flan är en paj med osötad eller söt fyllning. I Frankrike och Italien avser det vanligen en vaniljpaj eller vaniljpudding. I Spanien är det en klassik efterrätt liknade crème caramel. Begreppet har sitt ursprung i Romartiden där det kunde vara såväl en mat- som efterrättspaj.
Läs mer > Så tillagas finpajer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-03