Kavlade kakor tillreds som regel på mördeg med ägg (läs mer > Om mördeg). Degen smaksätts och garneras på olika sätt. Det är ingen entydig grupp utöver att degen kavlas (läs mer > Om småkakor). Klassiskt är pepparkakor som bildar en egen undergrupp (se > Om pepparkakor). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
Bakning: Mjöl arbetas snabbt samman med tärnat kallt smör eller margarin, socker och ägg samt smaksättare. Degen skall vara kyld inför utkavling, formning och gräddning. Den kavlas ut tunt (3-4 mm) och kakor skärs eller stansas ut vilket kan ske före eller efter gräddning. En kavelduk av silikon underlättar så att degen inte fastnar på bakbordet (se > Bakduk). Kakorna gräddas i 175-200ºC under 5-12 minuter beroende på kaksort, degtjocklek och ugnsvärme (se recept > Kavlade småkakor grundrecept). Kakor kan även stekas i panna, men då bör degen vara ½-centimetern tjock (se recept > Pannstekta småkakor med russin).
Form: Degen kan skäras med vass kniv eller degsporre i små rektanglar, trekanter eller rutor. Rundlar tas ut med ringform eller med glas. Degen kan viks dubbel till halvmånader eller snibbar. Figurer, oftast hjärtan, stansas ut med figurformar (pepparkaksformar). Andra figurer kan formas, se recept Napoleonhattar.
Klassiska kavlade kakor: Det finns få klassiska kavlade kakor utöver pepparkakor. Kaknamn är ofta personliga modell mormors syltkakor eller skärgårdskakor. Andra är mer eller mindre definierade och klassiska.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01