(sushiris = kokt ris surat med risvinäger, sushi-meshi, su-meshi, shari, Så tillagas sushiris)
sushi rice = boiled rice soured with rice vinegar
riz à sushis = riz bouilli aigre-doux au vinaigre de riz
riso per sushi = riso bollito inacidito con aceto di riso
Sushi-Reis = gekochter Reis mit Reisessig sauer
arroz de sushi = arroz hervido agriado con vinagre de arroz
Sushiris (sushi, jap. su = surt, meshi = kokt ris) är inte en rissort utan kokt klibbigt ris (läs mer > Kortkornigt klibbigt ris). Riset går lätt att äta med pinnar och används mycket i det japanska, kinesiska och koreanska köket som tillbehör till mat eller format till sushikorvar.
Omvandling: 1 dl kokt ris = 95 gram. 100 g = 1,1 dl. 1 dl okokt ris = 4-5 dl kokt. 1 dl kokt ris = 0,2 dl okokt.
Hälsa: Ris som varmhålls en längre tid, till exempel i kantin på restauranger, utvecklar så småningom den mycket farliga bakterien Bacillus cereus. Dödsfall har förekommit. För att minska bakterierisken dressar kineserna riset med risvinäger, som begränsar tillväxten av den farliga bakterien. Riset måste dressas i sådan grad att surhetsgraden (pH-värdet) i riset är högst 4,5 (medelsurt) för att ge ett bra skydd. Kokt ris kan sparas i kylskåp en dag eller två om det ställs in efter tillagning och inte tidigare varmhållits. Varmhållet ris bör kastas. Läs mer > Bacillus cereus.
SÅ TILLAGAS SUSHIRIS
Se recept > Sushiris.
Klassiska sushirätter > Klicka på "recept" till höger om bilden. Sushivinäger, se > Risvinäger. Läs mer > Sushi-skolan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-04