(1. ordlista, ordbok 2. lexikon (lexicon = döda språk) 3. encyklopedi)
1. glossary, word list 2. dictionary (lexicon = döda språk) 3. encyklopedia
1. vocabulaire, glossaire 2. dictionnaire, lexique 3. encyclopédie
1. gossario 2. dizionario, lessico 3. enciclopedia
1. Wörterbuch 2. Lexikon 3. Enzyklopädie
1. glosario, vocabulario, 2. diccionario, léxico 3. enciclopedia
Ordlistor och lexikon har sina begränsningar vad gäller gastronomi. Traditionella sådana saknar vanligen de gastronomiska begreppen. Det är dessutom svårt att hitta rätt på internet. Det finns specialiserade böcker vilka, i sin ambition av att vara kortfattade, ofta är missvisande och direkta fel förekommer. Gastronomiska begrepp kräver som regel djupare förklaringar. Översättning av ett begrepp kan sällan ske med ett enkelt ord, utan begreppen har oftast varierande innebörd. Kockskolan har insett behovet av en seriös beskrivning av begrepp och översättningar. Vi är Sveriges, förmodligen världens, största gastronomiska lexikon, tillika ordlista med förklaring av begreppen. Det man hittar på annat håll finns också här.
Kunskapskokbokens ordlista och lexikon:
Notera: Många begrepp och översättningar redovisas på annan plats än i Ordlista-lexikon, till exempel "Begrepp baka". Använd sökmotorn (markera "Allt") om du inte hittar det du söker.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03