Avokado

Avokado

(alligatorpäron, advokatpäron, hass, Så används avokado)

Latin: Persea americana

Engelsk översättning avocado

Fransk översättning avocat

Italiensk översättning avocado

Tysk översättning Avocado

Spansk översättning aguacate

Avokado är en tropisk växt som tillhör familj lager­växter och härstammar från Centralamerika. Frukterna kommer från 15-20 meter höga träd. Skalet är skrovligt, hårt och svartgrönt. Fruktköttet är ljusgrönt-gulvitt. Den vanligaste sorten heter hass, är päronformad med knottrigt skal. Det finns även runda avokado med slätt skal. Frukten skördas omogen. Namnet kommer från det aztekiska ordet ahuacatl som betyder testikel, vilket beror på att frukten hänger i par. Förr kallades de i Sverige för alligatorpäron pga skalets likhet med skinnet på en alligator. De har också kallats för advokatpäron pga att avokado och advokat har samma stavning på franska (advocat). Avokados kan väga upp till 2 kg. Mogen avokado skall kännas lite mjuk och köttet lossar då lätt från skalet. Omogna har hårt kött. Övermoget fruktkött svartnar och blir sladdrigt. Skal och kärna äts inte.

  • Vikt: En normalstor avokado väger cirka 160 gram per styck, varav två tredledelar är fruktkött (67%) och resten kärna och skal (33%). Ibland förekommer jättestora som väger över ett halvt kilo med högre andel fruktkött 75-80%.
  • Smak: Mogen avokado har smöraktig, fyllig konsistens med mild nötsmak. Omogen eller övermogen ger snabbt försämrad upplevelse. Vissa kan uppleva avokade som "kvalmig".
  • Alternativ vara: Svår att ersätta.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om. Under januari-april främst från Israel, maj-augusti från Sydafrika och september-december från Sydamerika.
  • Förvaring: Svalt. Ej under 7 grader och högst 13. Mogna bör ätas direkt. Omogna i svalt utrymme håller sig upp till en vecka. För att mogna läggs de i rumstemperatur någon dag och gärna nära äpple eller tomater som avger etylen. Frukten har rätt mognadsgrad under kort tid.

Guacamole är en mexikansk grönsaksröra bestående av mosad avokado och smaksatt på allehanda sätt. Vanliga tillsatser är citron- eller limejuice, tomat, chilipeppar, vitlök och koriander. Röran härstammar från aztekerna. Guacamole är enkelt att tillreda, men kan förekomma färdiglagad i handeln. Obs! Kontrollera mängden avokado i färdig förpackning, kan variera från 2% (!) till 94%.

Avokadoolja utvinns genom pressning av torkat avokadokött. Läs mer > Avokadoolja.

Hälsa: Avokado innehåller cirka 15% fett, mestadels nyttigt enkel- och fleromättat och rikligt med protein och B-vitamin.

Produktion/import: All avokado importeras, främst från Chile och Peru (september-december), Israel (januari-april) och Sydafrika (maj-augusti). Totalt 14.200 ton år 2010. Källa: SCB.

Miljö: Långväga transporter är ett miljöminus.


SÅ ANVÄNDS AVOKADO

Avokado äts vanligen färsk som förrätt eller i sallad. Den skall vara mogen men inte övermogen vilket kan vara ett problem då den snabbt blir övermogen när den väl mognat. Färsk serveras den halverad med kärnan bortagen, naturell med god kryddning, eller med någon fyllning t.ex. skaldjursröra eller fiskrom. Den kan skalas och skivas och passar då i sallader, tärnad som garnering, eller snyggt upplagd på tallrik med andra ingredienser. Mosad (guacamole) passar den som dipröra. Avokado används normalt inte uppvärmd, men man kan laga god soppa av den.

Klassiska avokadorätter:

  • Guacamole som dip.
  • Avokadohalva med räkröra.

SÅ TILLAGAS AVOKADO

Portionsberäkning: En halv avokado är lagom per portion som förrätt. En halv till en hel avokado åtgår till soppa.

Ansa: Mogen avokado är lätt att skala och kan då skäras upp fint. Halvera först frukten genom att lägga ett längsgående snitt runt frukten. Använd en bredbladig kniv. Bänd upp försiktigt med kniven så att halvorna separeras och ta ur kärnan innan den skalas. Skär små snitt i skalkanten och dra av skalet i remsor. Skiva upp försiktigt.

Rå avokado: Kan ätas halverad i sitt skal eller skalad. Skalad avokado svartnar fort och bör tillredas kort före servering. Pressa citron över fruktköttet eller pensla med matolja så svartnar den inte lika lätt. 


Kokt avokado: Avokado ger en god soppa tillsammans med vispgrädde och diverse smakbärare. Se recept.