KunskapsKokboken: Vi är kaxiga och påstår att Kunskapskokboken är världens största gastronomiska uppslagsbok omfattande alla slags recept, allt om matlagning och matvaror. Tillika världens mest omfattande ordbok och lexikon. Dessutom det mesta om mathälsa och viktkoll, samt en unik dryckesguide. som matchar matsmak med dryckens smak. Allt med utgångspunkt ur ett europeiskt perspektiv, med extra fokus på fransk och Skandinavisk kokkonst. Totalt närmare 10.000 avsnitt. Att sträckläsa all text = 60 dagar (à 3 minuter/avsnitt, 8 timmar/dag).
Hemsidan är gratis och utan reklam tack vare ideella insatser. All text har skrivits av Krister Hanner, men många äro de som bidragit på olika sätt med sin kunskap, recept och bildmaterial. Vi är annonsfria och stöttas av sponsorer, bidrag och ideellt arbete.
Vår ambition är att göra kokboken så bra att det inte går att göra den bättre och omfatta allt. Hemsidan består idag av knappt 10.000 olika avsnitt. Textmassan är större än Nationalencyklopedin. Pedagogik är viktigt, både novisen och fackmannen skall ha glädje av hemsidan. Ämnesområdet är oändligt, så även om vi är klara blir vi aldrig riktigt klar. Se vad en medlem anser om hemsidan > Så tycker Lars.
Kunskapskokboken består av tre delar:
Totalt finns 9.800 avsnitt varav recept 4.900 och 4.900 faktakapitel.
Kunskapskokboken är unik:
OM KUNSKAPSKOKBOKEN
Grundare: Krister Hanner startade verksamheten 2002 med stöd av sönerna Tobias och Martin. Han har skrivit all text, vilket tog närmare 20 år på heltid innan hemsidan kunde lanseras. Hans arbete har skett utan ersättning (ideellt), så också i framtiden. Hemsidan stöttas även ideellt av kockar, dietister och andra experter, samt av företag.
Utveckling: Kunskapskokboken är Sveriges och högst sannolikt världens största faktasamling om matlagning, varufakta, hälsa och viktkontroll. Vi utvecklas kontinuerligt, vilket sker i tre 10-årsperioder: 2002-2012 struktur, systemkonstruktion, recept, varufakta, dryckesguide, hälsa och viktkoll. 2012 såldes bildrättigheter med mera för kunna finansiera fortsättningen. 2012-2022 utveckling av matlagningskunskap ("kokkonst"), granskning och utveckling av recept och varufakta. 2022-2032 utveckling av kokkonst på högsta nivå, världens recept och matkultur. Sen e de klart!? De recept och fakta som inte färdiggranskats markeras med symbolen }. Läs mer > Symbolen }.
Referensgrupp och expertis: En referensgrupp av framstående kockar och branschföreträdare finns som stöd åt Kunskapskokboken, liksom ett flertal experter på ideell basis till exempel Michael Krikorev, Svampguiden och Björn SigBjörn, Milkum/Ostforum.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09