(Om knivmusslor, atlantisk knivmussla, amerikansk knivmussla)
Latin: Ensis leei
jackknife clams, razor clams, pod razor, bamboo clams
Pieds de couteaux, pipalourdes couteau
cannolicchio, coltello vongole
Messermuschel
almeja navaja
Knivmusslor (lat. Pharidae) är biologiskt en familj blötdjur i klass musslor med 4 släkten och ett 10-tal arter. Nära släkt med familjen Solenidae (eng. razor shells), ibland betraktade som samma familj. Musslorna består av två skal som omsluter själva musslan och kan vara antingen plattovala och avlånga, eller runda avlånga cylindrar. I nedre änden finns en kraftfull fot med vilken den snabbt gräva ned sig om den störs. Musslan rör sig ut och in i båda ändar som en mask. De har fått sitt namn av det knivskarpa skalet. Vanligast på matbordet är knivmusslor av släktet Ensis, cirka 13 centimeter långa och 2 centimeter breda "rör" (bild ovan), men de kan också vara stora, droppformade "razor clams", cirka 3 decimeter långa och 1 decimeter som bredast (se filmer nedan). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Förekomst: Knivmusslor lever i tidvattenzonen i sandiga eller leriga bottnar, strax under översta skiktet. Förekommer utmed Europas atlantkust, utmed USA och Kanadas kuster både i öst som i väst, liksom i nordöstra Asiens kuster. Vanlig på tidvattenstränderna i Irland, Skottland, franska atlantkusten, Spanien och Portugal. Fyra arter förekommer i Sverige, varav tre i släktet Ensis.
Fiske: Musslan är eftertraktad för det välsmakande köttets skull. Sportfiske sker med krokförsedd stav som sticks ner i hålet där musslan gömt sig, eller så häller man salt i hålet, varvid musslan kryper upp. Stora plockas upp med tjocka rör som sticks ner i marken (se filmer via länkar nedan). Den totala europeiska fångsten rör sig om några tiotusentals ton per år.
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS KNIVMUSSLOR
Det är lätt och går snabbt att tillaga knivmusslor. Överlagas musslorna blir de hårda och får gummikonsisten. De tillagas på samma sätt som musslor kokta i vin, smörstekta i panna eller gratinerade i ugn. Kan också grillas. Nedan avse de europeiska rörliknade europeiska knivmusslorna. Kan ätas råa, men tycker man inte om konsistensen på ostron så gillar man än mindre knivmusslor.