(komage, oxkrås, halstrad oxkrås, fårmage, patsás)
tripe
tripe, La tripičre d´or
trippa, Lampredotto, Trippa alla Romana, Trippa alla Savoiarde
Kaldaunen
mondongo
Mage = magsäck (fr. tripe) är fattigmansmat från förr när man tog hand om slaktens alla delar. Numera bortglömt, eller snarare bortvalt i Sverige och används mestadels till hund- och kattmat. Främst avses komage, men det kan också vara från andra idisslare som get- och får. Även grismage används ibland, liksom fåglars muskelmagar (läs mer > Krås). Mage förekommer som maträtt i många länder världen över, från Kina och Indonesien i öster till Nord-, Mellan- och Sydamerika till Nordafrika och i de flesta europeiska länderna. Komage är mycket svårt att hitta i svenska butiker om du vill prova något annorlunda. Fråga i butiker i invandrarområden. Bild ovan = nätmage från ko.
SÅ ANVÄNDS MAGE
Magen töms på sitt innehåll, rengörs och rensas på fett, varefter den långkokas i flera timmar. Serveras vanligen grovtärnad eller strimlad i en gryta eller soppa. Förekommer också i inälvskorvar.
Några klassiska rätter med mage:
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01