(humrar 1. europeisk hummer, vanlig hummer 2. amerikansk hummer, carapaxlängd, crustacyanin, hummersmör, Så kokas hummer)
Latin: Nephropidae, Homarus 1. Homarus gammarus 2. Homarus americanus
lobsters 1. European lobster, common lobster 2. American lobster, Main lobster, Canadian lobster
homards 1. homard européen, homard breton 2. homard américain
astici 1. astice europeo 2. astice americano
Hummern 1. Europäische Hummer 2. Amerikanische Hummer
bogavantes 1. bogavante (europea) 2. bogavante americano, bogavante canadiense
Humrar (Homarus) är ett släkte med 8 arter varav 6 utdöda och 2 nu levande, europeisk och amerikansk hummer. Ingår i familj Hummerliknade arter även kallat Humrar (Nephropidae) tillsammans med Havskräfta. Humrarna är nästan identiskt lika varandra, skillnaden består främst var någonstans de lever.
Utseende: Humrar har kraftfull kropp och stora klor. Den högra klon är vanligen störst, ett krossredskap för snäckor och musslor. Hannen har kraftigare klor och smalare bakkropp än honan. Vanlig längd 25-40 centimeter. Maxlängd 65 cm. Levande hummern har normalt en blå-brun-svart kammoflagefärg (crustacyanin), men skalet kan skifta i orange eller rött. När hummern kokas bryts kammoflagefärgen sönder varvid en klarröd grundfärg framträder (astaxantin). Även rommen går från blåsvart till röd när kokt. Hummer lever på på stenbottnar vanligen på 5-50 meters djup, ner till 150 meter. Den gömmer sig i hålor under dagen och är aktiv under natten då den frossar på alla slags bottendjur.
Hummersmör kan antigen avse det vita, krämiga fettet som finns på hummerskalens insida, eller hummerskal som krossats i mortel och brynts tillsammans med smör, lök, tomatpuré och/eller andra smaksättare, för att sedan sjudas med lite vatten och slutligen silas. Det senare hummersmöret kan lämpligen frysas i istärningslåda för senare bruk till fond och som smaksättare.
Hälsa: Hummer är hälsosam mat. Köttet är magert (90 Kcal/100g, 1,5% fett) och proteinandelen är hög (ca 19%).
Fiske: Hummer är en mycket eftertraktad vara som fiskas med hummertinor (läs mer > Burar och tinor). Svensk hummer är fredad under sommarhalvåret då ägglossning och befruktning sker. Premiären för svenskt hummerfiske är den första måndagen efter den 20 september från klockan 07.00 och får pågå t.o.m. den 30 april. Hummer kortare än 22 cm och med en "carapaxlängd" (längd från ögonhålornas bakkant till huvudsköldens bakkant utmed mittlinjen) under 8 cm får inte tas ur svenska vatten. Hummer med yttre rom (under bakkroppen) får inte heller tas upp.
Miljö: Hummerfiske med tinor är skonsamt för miljön. Kunskapen om beståndet är låg, men hummer anses inte överfiskad i Sverige. WWF rekommendation: Köp gärna svensk hummer som är större än minimimåttet och utan rom. Enligt marinbiologen och skaldjursexperten Per Lundgren är stora humrar kanibaler "Vi märker att när vi plockar bort de största hanhumrarna (1-2,5 kg) i ett område så får vi 4-5 gånger större fångst där 2-4 år senare!"
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING HUMMER
En "färsk" (kokt) hummer såld i butik brukar väga 400-800 gram, varav klor och stjärt utgör 30% vardera och framkroppen cirka 40%. Noggrant rensad utgör det ätbara 1/3-del av vikten, vilket består av kött, kräftsmör och vatten. Andelen rent kött utgör cirka 1/4-del, varav stjärten svarar för drygt hälften, klorna 40% och resten i framkroppen. Icke ätbart är skal, gälar och magsäck (rens), dessutom rinner närmare 1/4-del av totalvikten ut som vatten när man rensar. Kokt hummer i sitt spad innehåller mycket vatten. När hummern kokas krymper köttet och hålrummen fylls med vatten. En del av detta suger man i sig när man suger och biter på gälarna, men det mesta rinner ut på tallriken.
Färsk (kokt) hummer i plasttråg:
Normtal färsk | Kokt vikt | Skal/rens | Vatten *) | Ätbart **) | Kött | av råvikt | Portioner |
Liten hummer | 400 g | -43% | -24% | 135 g | 95 g | 24% | 0,7-1 |
Medel hummer | 600 g | -43% | -24% | 200 g | 145 g | 24% | 1-1,5 |
Stor hummer | 800 g | -43% | -24% | 270 g | 190 g | 24% | 1,5-2 |
Större hummer | 1000 g | -43% | -24% | 330 g | 240 g | 24% | 1,7-2,4 |
Färsk hummer = kokt och kall. *) Vatten = avrunnet. **) Ätbart = kött+hummersmör+vatten som man suger i sig. Kunskapskokboken 2006. |
Portionsberäkning: Huvudrätt 1 färsk hummer ā 600 gram = ätbar vikt cirka 200 gram och köttvikt cirka 145 gram.
Förrätt 1/2 hummer ā 400 gram = ätbar vikt 135 gram, köttvikt 95 gram. I sallader cirka 40 gram köttvikt per portion.
SÅ ANVÄNDS HUMMER
Hummer äts mestadels "naturell" vilket i dessa sammanhang innebär kokt och kall. Är klassiskt "operettsupéernas" paradrätt, det vill säga förknippad med fest och högtider, i synnerhet hemmahörande på nyårsafton. Hummer kan också gratineras eller grillas och av hummerskalen gör man fin soppa (se recept > Hemlagad buljong, fond eller soppa av hummerskal). Kokt hummerkött kan ingå som ingrediens i sallader eller i en skaldjurscocktail. Som lyxig garnering syns den på Kalvfilé Oscar, Sjötunga Walevska, samt på en och annan sandwich.
Ansa: Hummer ansas inte innan tillagning. Vanligtvis serveras kokt hummer i sitt skal, hel eller halverad på längden och med knäckta klor. Skall hummerkött ingå i anrättning till exempel i en skaldjurscocktail rensas den efter att den kokts och svalnat. Bänd upp skölden, klipp upp eller knäck klorna med nötknäppare, bryt loss stjärten och halvera den med kniv. Plocka sedan försiktigt ut köttbitarna. Skal och andra rester (utom mage och galla) tas tillvara för fondkokning.
Klassisk hummerlyx:
Läs mer > Så kokas hummer.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02