Om grönsaksfrukter

Om grönsaksfrukter

Grönsaksfrukter är inget biologiskt begrepp utan ett gastronomiskt. Det är inget entydigt begrepp utan ett samlingsnamn för grönsaker vars frukt vi äter, till skillnad från sallater, stjälkgrönsaker, lök, kål och äter-bönor-linser. Som grönsaksfrukter räknas avokado, tomater, paprika, gurkor, aubergine, pumpa, squash och andra liknande produkter. Läs mer, se innehållsförteckningen till höger.

Produktionen av grönsaksfrukter blev drygt 400 miljoner ton år 2020, varav tomater stod för 45%, gurkor 22%, aubergine 14%, färsk paprika och chilifrukter 9% (torkas = kryddor), pumpa inklusive squash 7%, okra 3% och slutligen avokado 2%. Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.


SÅ ANVÄNDS GRÖNSAKSFRUKTER

Grönsaksfrukter används råa i sallader som tillbehör till mat och som smörgåspålägg. Ibland lättkokta, stekta eller gratinerade. Läs mer > se respektive vara. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04