(grönsaker, legymer, Värlsproduktion grönsaker)
produce (noun) = lettuce, tomatoes, peppers, onions, cabbage, beans and more. Legume = peas and beans
légumes = laitue, tomates, poivrons, oignons, chou, haricots et plus
verdure verdure = lattuga, pomodori, peperoni, cipolle, cavoli, fagioli e altro
Gemüse = Salat, Tomaten, Paprika, Zwiebeln, Kohl, Bohnen und mehr
verduras = lechuga, tomates, pimientos, cebollas, repollo, frijoles y más
* Sallad (1. Trädgårdsallat, cicoriasallat 2. Spenat) = 57 miljoner ton.
* Tomater = 187 miljoner ton.
* Grön(saks)frukt (1. Gurkor 2. Aubergine 3. Chili, paprika färsk 4. Pumpa, squash 5. Okra, 6. Avokado) =231 miljoner ton,
* Stjälkgrönt (1. Matmajs 2. Sparris 3. Kronärtskockor) = 19 miljoner ton.
* Lök (1. Kepalök 2. Vitlök 3. Purjolök, salladslök) = 139 miljoner ton.
* Kål (1. Bladkål 2. Blomkål) =96 miljoner ton.* Bönor, ärter (1. Kikärter 2. Black eye 3. Linser 4. Bondbönor 5. Ärter 6. Gröna bönor 7. Bambarajordnöt) = 42 miljoner ton.
Totalt 2020 = 773 miljoner ton. Källa: FAOSTAT 2022
SÅ ANVÄNDS GRÖNSAKER
Grönsaker äts ofta råa. Späda och unga grönsaker har stora vätskefyllda celler med tunna cellväggar och måste tillagas försiktigt för att inte växtsaft och vitaminer skall rinna ut. Äldre växtceller är inte lika känsliga.
PRODUKTION GRÖNSAKER
Världsproduktionen av grönsaker var 2.630 miljoner ton år 2017 (exklusive självhushållning), vilket utgjorde 29% av alla producerade vegetabiliska varor (läs mer > Om vegetabilier). Majs är den mest odlade grönsaken och den näst mest odlade vegetabiliska grödan. Det är också ett sädesslag och ett spannmål när torkad, av vilket man gör gryn och mjöl. All majs konsumeras inte av människor, utan mycket används som djurfoder och biobränsle (läs mer > Majs). Näst efter majs är sojabönor mest producerade grönsaken och den 6:e mest odlade vegetabilien. Produktionen av grönsaker har ökat med 34% sedan 2008, vilket är mer än befolkningsökningen i världen (+11%). Läs mer, se respektive vara.
Grönsaker | 2017 Mton | Andel | Andel veg. | 2008 Mton | Ändring | Varugrupp |
Färska grönsaker diverse | 291 | 11% | 3% | 249 | 17% | Sallat |
Spenat | 28 | 1% | 0% | 19 | 48% | Sallat |
Sallat, rosésallad | 27 | 1% | 0% | 24 | 13% | Sallat |
Kassavablad | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Sallat |
Grönsaker diverse | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -4% | Sallat |
Ramie (nässelört) | 0,1 | 0,0% | 0% | 0,3 | -60% | Sallat |
Tomater | 182 | 7% | 2% | 142 | 29% | Grönsaksfrukt |
Gurkor | 84 | 3% | 1% | 58 | 43% | Grönsaksfrukt |
Aubergine | 52 | 2% | 1% | 40 | 31% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt, paprika färsk | 36 | 1,4% | 0% | 28 | 28% | Grönsaksfrukt |
Pumpa, squash | 27 | 1,0% | 0% | 22 | 27% | Grönsaksfrukt |
Okra | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 45% | Grönsaksfrukt |
Avokado | 6 | 0,2% | 0% | 3 | 74% | Grönsaksfrukt |
Chilifrukt torkad | 5 | 0,2% | 0% | 3 | 50% | Grönsaksfrukt |
Majs | 1 145 | 43% | 12% | 840 | 36% | Stjälkgrönsak |
Sparris | 9 | 0,3% | 0% | 7 | 24% | Stjälkgrönsak |
Kronärtskocka | 1,5 | 0,1% | 0% | 2 | 0% | Stjälkgrönsak |
Lök torkad | 98 | 4% | 1% | 75 | 30% | Lök |
Vitlök | 28 | 1,1% | 0% | 23 | 24% | Lök |
Lök färsk | 5 | 0,2% | 0% | 5 | 5% | Lök |
Purjolök | 2 | 0,1% | 0% | 2 | 4% | Lök |
Kål | 72 | 3% | 1% | 65 | 10% | Kål |
Blomkål, broccoli | 26 | 1,0% | 0% | 20 | 30% | Kål |
Ärter färska | 21 | 0,8% | 0% | 15 | 39% | Ärter |
Ärter torkade | 16 | 0,6% | 0% | 10 | 66% | Ärter |
Kikärter | 15 | 0,6% | 0% | 9 | 71% | Ärter |
Cajanus cajanärter | 7 | 0,3% | 0% | 4 | 58% | Ärter |
Ärtväxter diverse | 4 | 0,2% | 0% | 3 | 31% | Ärter |
Sojabönor | 353 | 13% | 4% | 231 | 53% | Bönor |
Torkade bönor | 31 | 1,2% | 0% | 22 | 43% | Bönor |
Gröna bönor (haricot verts) | 24 | 0,9% | 0% | 18 | 34% | Bönor |
Black eyebönor | 7 | 0,3% | 0% | 6 | 20% | Bönor |
Bondbönor | 5 | 0,2% | 0% | 4 | 13% | Bönor |
Gröna bönor | 2 | 0,1% | 0% | 2 | -10% | Bönor |
Vignabönor | 0,2 | 0,0% | 0% | 0,1 | 28% | Bönor |
Linser | 8 | 0,3% | 0% | 3 | 168% | Linser |
Svamp | 10 | 0,4% | 0% | 7 | 48% | Svamp |
Summa grönsaker | 2 641 | 100% | 29% | 1971 | 34% |
|
Världens befolkning | 7,6 miljarder | 6,7 miljarder | 11% |
|||
Källa:
FAOSTAT |
Ungefär hälften av de grönsaker som konsumeras i Sverige produceras i Sverige, resten importeras och då främst från Mellan- och Sydeuropa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05