Syrlig mat och val av dryck

Syrlig mat och val av dryck

Huvudvaran i maträtten är sällan syrlig. Syrlighet i mat skapas av sura ingredienser som citron, lingon, crème fraiche, vinäger, vin osv. Är något surt brukar vi inte uppskatta detta, men lätt syrlighet har förmågan att lyfta fram smakerna i maten så att det smakar mer. Syrlighet i mat reducerar syrligheten i dryck.

Vin och cider är ofta syrliga, öl däremot mestadels inte. Syrlighet i vin brukar benämnas friskhet och är generellt en uppskattad egenskap. Ju syrligare maträtt desto syrligare dryck behövs.

Nedan sammanfattas upplevelsen av olika smakkombinationer.


Vin och syrlig mat

· Syrlig mat minskar syrligheten i vin.
· Syrlig mat minskar även strävhet och beska i vin.
· Syrlig mat ökar upplevelsen av sötma och fruktighet i vinet.
· Ju syrligare mat desto syrligare vin behövs.
· Sött vin passar sällan till syrlig mat, sötman i vinet ökar.

Är syran för låg i vinet i förhållande till maträtten, framstår vinet som platt och tråkigt. Vin knyter sig och blir lätt vresigt om rätten t.ex. innehåller vinäger eller ättika. Ett torrt syrligt vin kan uppfattas väl syrligt före maten, men passa perfekt till måltiden. Är vinet omoget och strävt kan en syrlig sås göra vinet rundare och mindre strävt.
 
· Syrliga (friska) vita viner passar väl till syrlig mat.
· Torra lätta och druviga viner fungerar generellt bra till syrlig mat.
· Friska, fruktiga röda viner kan fungera till syrlig mat.

 
Öl och syrlig mat

· Öl passar nästan alltid bra ihop med syrlig mat.
· Syrlig mat minskar upplevelsen av syra och beska i öl.
· Syrlig mat gör att öl verkar sötare, maltigare, fylligare, rundare.

· Öl är sällan syrliga och nästan alltid mindre syrliga än vin. 
· Veteöl kan vara syrliga och passar väl till syrlig mat.
  En del tyska och belgiska veteöl har distinkt syra.